USA seersant peksis ja alandas moslemitest alluvaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe drillseersant.
USA mereväe drillseersant. Foto: San Diego Union-Tribune/TNS/Sipa/Scanpix

USA mereväe seersant viis moslemitest värvatutega läbi jõhkraid riituseid, kägistades, pekstes ja väidetavalt ka ühel juhul noorsõdureid tappes.

Seerasant Joseph Felix peab ilmuma sõjaväekohtu ette seoses moslemite väärkohtlemisega Lõuna-Carolina Parris Islandil teenitud aja jooksul.

Felixit kahtlustatakse seotuses 20-aastase moslemist värvatu Raheel Siddiqui surmaga, kes hukkus 2016. aastal maja katuselt alla kukkudes. Algselt arvati, et tegu oli enesetapuga, kuid nüüd on ilmnenud, et Felix võis teda lüüa ja nii katuselt alla tõugata.

Kohtu esimesel kuulamisel kirjeldasid uurijad Felixit kui võimujoovastuses ülemat, kes nautis moslemitest alluvate hirmutamist.

Ühel juhul sundis ta noorsõdurit riidekuivatisse minema. «Hei, ISIS, mine kuivatisse,» karjus seersant värvatule. Seejärel pani ta masina tööle.

Teine värvatu, 23-aastane Ameer Bourmeche tunnistas, kuidas Felix äratas teda keset ööd karjudes «Kus on terrorist?». Seejärel sundis ta noorsõdurit oma usust lahti ütlema, etendama pea maharaiumist ja jalutas teda vööd kaela ümber sidudes nagu koera.

«Moslem on lihtsalt teine nimi terroristile,» teatas seersant.

Sarnaste juhtumitega võib olla seotud kuni kümme isikut ning peagi astub sõjakohtu ette ka teine kahtlustatav seersant.

Felixile on esitatud ka süüdistus asitõendite varjamises, kuna käskis sõduritel moslemite väärkohtlemisest vaikida. Samuti ei lubanud ta rääkida Siddiqui surmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles