NATO täiustab uute väejuhatustega alliansi juhtimisstruktuuri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Portugali sõdurid 2015. aastal NATO õppustel Trident Juncture.
USA ja Portugali sõdurid 2015. aastal NATO õppustel Trident Juncture. Foto: FRANCISCO LEONG/AFP/Scanpix

NATO kaitseministrid kiidavad homme algaval kohtumisel heaks alliansi juhtimisstruktuuri ülevaatamise, ütles peasekretär Jens Stoltenberg täna, lisades, et plaanis on luua uus väejuhatus Euroopas vägede ja varustuse tõhusamaks liigutamiseks üle piiride.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo/AP

Stoltenberg ütles kahepäevase kaitseministrite kohtumise eelsel pressikonverentsil, et NATO juhtimisstruktuuri ülevaatamise eesmärk on tagada, et allianss suudaks jätkuvalt pakkuda heidutust ja kaitset kodus ning suuta siirda stabiilsust oma piiridest kaugemal.

Peasekretäri sõnul annavad kaitseministrid heakskiidu plaanile luua kaks uut väejuhatust: üks merel asuvate sideliinide kaitsmiseks Põhja-Ameerika ja Euroopa vahel ning teine vägede ja varustuse liigutamise tõhustamiseks Euroopas.

Stoltenbergi sõnul arutavad ministrid ka täiendavaid võimalusi NATO vägede liigutamise võime tugevdamiseks. Ta toonitas vajadust tiheda koordinatsiooni järele liikmesriikide valitsuste ja erasektoriga ning NATO ja Euroopa Liidu tiheda koostöö järele selles vallas.

Norra ekspeaminister ütles ka, et NATO juhtimisstruktuuri ülevaatamise üks eesmärke on tagada alliansi võime olemasolu vastata küberrünnakutele sama tõhusalt kui rünnakutele maismaal, õhus ja merel.

Arutusele tulevad ka Põhja-Korea raketi- ja tuumaprogrammid, mis on ohuks NATO riikidele, partneritele ja rahvusvahelisele tuumarelvade leviku tõkestamise režiimile, lausus peasekretär. Alliansil on tema sõnul olemas võimed ja otsustavus vastata mis tahes agressioonile.

Afganistani julgeolekujõud Kandahari provintsis.
Afganistani julgeolekujõud Kandahari provintsis. Foto: Xinhua/Scanpix

Kaitseministrid arutavad ka olukorda Afganistanis ning NATO toetusmissiooni Resolute Support tugevdamist lisavägedega, ütles Stoltenberg.

USA teatas mõne kuu eest paarituhande lisasõduri saatmiseks missioonile, mille eesmärk on toetada ja koolitada Afganistani julgeolekujõude. Stoltenbergi sõnul saadavad ka teised NATO liikmesriigid Afganistani lisajõude ning uutest vägedest umbes poole hakkavad moodustama ameeriklased ja teise poole teiste NATO riikide sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles