Facebooki tarkvaratööriist näitab kokkupuudet Vene propagandaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki «meeldib» nupu taustal Vene lipuvärvid.
Facebooki «meeldib» nupu taustal Vene lipuvärvid. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Sotsiaalvõrgustik Facebook teatas, et aitab inimestel uue tarkvaratööriista abil näidata, kas nad on oma kontoga meeldivaks märkinud või jälgima hakanud postitusi, mida peetakse osaks Vene propaganda katsest mõjutada USA mulluseid presidendivalimisi. 

Aasta lõpus avaldatav tarkvaratööriist laseb kasutajatel näha, kas nad on puutunud kokku Facebooki lehekülgedega või fotojagamiskeskkonna Instagram kontodega, mis on niinimetatud interneti uuringute agentuuriga Internet Research Agency ajavahemikus 2015. aasta jaanuar kuni 2016. aasta august.

USA võimud peavad agentuuri Venemaa käepikenduseks, mille kaudu propagandat veebis levitatakse.

«On oluline, et inimesed mõistaksid, kuidas välismaised osalised püüdsid külvata lõhesid ja ebausaldusväärsust, kasutades selleks Facebooki enne ja pärast 2016. aasta USA valimisi,» märkis juhtiv sotsiaalvõrgustik blogipostituses.

Uue tööriista loomist nõudis Facebookilt kongress ja ka teised internetihiiud, et nad saaksid oma klientidele teada anda, kui need olid kokkupuutes Vene propagandaga valimiste eel.

Google, Facebook ja teised suured tehnoloogiaettevõtted ühinesid varem novembris üleilmsete uudismeedia organisatsioonidega algatuses selgitada välja «usaldusväärsed» uudisteallikad, et võidelda ühiselt vohava väärteabe ja desinformatsiooniga veebis.

Facebook ütles kongressile, et ilmne poliitiline sekkumine sisaldas ka erinevate libakontode kasutamist nende pildijagamisrakenduses Instagram. Nii näiteks on Facebooki juhtivametniku Colin Stretchi sõnul arvatavaid Vene kontode Instagrami postitusi näinud üle 20 miljoni ameeriklase ainuüksi eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles