Ministeerium: Soome kaitsmiseks on vaja vähemalt 64 hävituslennukit (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õhujõudude praegused F/A-18 hävitajad osteti 1992. aastal.
Soome õhujõudude praegused F/A-18 hävitajad osteti 1992. aastal. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Soome kaitseministeeriumi hinnangul peaks Soome ostma 64 uut sõjalennukit, kui vahetatakse välja vananevad F/A-18 Hornet-tüüpi hävitajad, mis on olnud Soome õhuväe kasutuses alates 1992. aastast, vahendab Yle.

«Kuna uued lennukid ei saa olema kiiremad ega ei suuda püsida õhus kauem, kui praegused, siis selleks, et hoida oma õhuruum kaitsuna, peab ka ostetavate lennukite arv jääma samaks,» ütles Soome rahvusringhäälingule Yle Lauri Puranen kaitseministeeriumist. «See on minimaalne arv, et kaitsta nii suurt riiki.»

Parlament on otsustanud, et investeeringu kogusumma peab jääma 7 kuni 10 miljardit euro piiresse.

Praeguse 64 F/A-18 Hornet-tüüpi hävitaja asemele kaalutakse rootslaste Saab JAS 39 Gripen E-d, Eurofighter Typhooni, mis on Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Suurbritannia ühistoodang, prantslaste Dassault Rafale'i või USA Lockheed Martin F-35-tüüpi uue generatsiooni hävitajaid.

Igaühel neist on oma plussid ja miinused. Prantslaste hävitajad tuleksid küll pikaaegse kogemusega lennukivalmistajatelt, samas ei ole nad silma paistnud ei pilkupüüdvate sooritustulemustega ega mõistliku hinnaga. USA uue põlvkonna hävituslennukite põhiliseks miinuseks on selle ulmeline hind. Rootsi hävitajate kasutamine tihendaks naaberriikide sõjalist koostööd veelgi, aga samas pole seda tüüpi hävitajat veel korralikult katsetada jõutud.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles