Läti võimuerakond tahab KGB arhiivide avamist seadusesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp sealse parlamendi katusel
Läti lipp sealse parlamendi katusel Foto: Andres Haabu

Läti võimuerakond Rahvuslaste Ühendus otsustas kolmapäeval juhatuse ja parlamendifraktsiooni ühisistungil, et Läti KGB arhiivide avamise kuupäev tuleb seadusesse kirja panna.

KGB arhiivide teave tuleb teha üldsusele kättesaadavaks vähemalt järgmise aasta jooksul, ütles erakonna kaasesimees Raivis Dzintars.

Seaduse peab vastu võtma seimi praegune koosseis, lisas ta, kuid arvamused erinevad selles, kas KGB arhiivid peaks andma üldsuse käsutusse enne või pärast 2018. aasta oktoobris peetavaid parlamendivalimisi.

Rahvuslaste Ühendus püüab saada toetuse ka teistelt koalitsiooniliikmetelt.

Teiste valitsuserakondade esindajad on varem öelnud, et KGB arhiivide avamise küsimuses on vaja debatti.

Ajalookomisjon eesotsas Kārlis Kangerisega otsustas hiljuti paluda president Raimonds Vējonisel tühistada 23 aasta eest vastu võetud KGB toimikute eriseadus, mis näeb ette lustratsiooni, ja panna selle asemel dokumendid arhiivi, kus igaüks võiks nad kätte saada.

Läti parlament võttis 2014. aasta mais vastu KGB toimikute hoidmise ja kasutamise seaduse muudatused, mille alusel moodustati teadlaste töörühm ülesandega uurida toimikuid 2018. aastani ja seejärel need avalikuks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles