Iisraeli õhujõududel on tegutsemisvalmis varghävitajad F-35

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varghävitaja F-35.
Varghävitaja F-35. Foto: SIPA/Scanpix

Iisraeli relvajõud teatasid kolmapäeval, et nende äsjasoetatud varghävitajad F-35 on tegutsemisvalmis.

Sellega sai neist esimene riik väljaspool USA-d, kus need kõrgtehnoloogilised hävitajad teenistusse asusid.

Iisraeli õhujõududel on hetkel üheksa F-35, ühtekokku on neid kavas osta 50.

Ostu eesmärk on säilitada Iisraeli sõjaline ülemvõim rahutus Lähis-Idas, eriti selle põlisvaenlase Iraani suhtes, mis hankis endale Vene õhutõrjesüsteemid S-300.

Iisrael on tunnistanud ka õhulöökide andmist Süüriale pärast seda, kui seal kuue aasta eest kodusõda puhkes, et takistada relvatarneid šiialiikumise Hizbollah võitlejatele.

Iisraeli õhujõudude komandöri kindralmajor Amikam Norkini sõnul "tegutseb Iisrael ulatuslikult mitmetel dünaamilise Lähis-Ida rinnetel".

F-35-d on lisanud uue taseme õhujõudude võimekusele, märkis ta sõjaväe vahendatud avalduses.

USA ettevõttes Lockheed Martin valmistatud mitmeotstarbelised hävitajad on ajaloo kalleimad, esimesed 33 müüdi Iisraelile hinnaga keskmiselt 110 miljonit USA dollarit.

Hävitajate hinda on teravalt kritiseeritud, teiste seas on seda teinud ka USA president Donald Trump, kuigi Lockheed Martini andmeil on hind aeglaselt langemas.

Lennumasinate juures on kasutatud peitetehnoloogiat, mis aitab pilootidel moodsaid raketisüsteeme vältida. F-35 tippkiirus küünib enam kui 1900 kilomeetrini tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles