Kust tulevad Jaapani rannikule uhutud kummituspaadid? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rannikule uhutud paat, mis tõenäoliselt pärineb Põhja-koreast.
Jaapani rannikule uhutud paat, mis tõenäoliselt pärineb Põhja-koreast. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Jaapani rannikult leiti taaskord tõenäoliselt Põhja-Koreast pärit paat, milles oli vähemalt üks surnukeha. 

Niinimetatud kummituspaate avastatakse Jaapani rannikult on viimasel ajal sagedasti. Kõige tõenäolisemaks peetakse, et need on pärit eraklikust Põhja-Koreast, millele on sätestatud rahvusvahelised sanktsioonid.

10,7 meetri pikkune paat avastati eile hommikul Kashiwazaki linna rannast, kinnitas CNNile juhtunut Niigata prefektuuri esindaja.

Puidust paadi, millel olid peal numbrid ja Põhja-Korea tähtedega kiri, leidis üks juhuslik mööduja.

Põhja-Jaapani ranniku lähedalt novembri lõpus avastatud paat, mille pardal oli 10 arvatavat põhjakorealast. 
Põhja-Jaapani ranniku lähedalt novembri lõpus avastatud paat, mille pardal oli 10 arvatavat põhjakorealast. Foto: Iori Sagisawa/AP

Anonüümsust palunud politseiniku sõnul leiti paadist meessoost inimese keha ja märk, millel oli Põhja-Korea asutaja Kim Il Sungi pilt. Paadist umbes 650 meetri kauguselt leiti veel teinegi surnukeha, kuid ametnik ei öelnud, kas see on seotud arvatava Põhja-Korea paadiga.

Tema sõnul on rannikule uhutud laibad Loode-Jaapanis viimasel ajal samuti sagedaseks saanud. Kaks laipa leiti üheksandal detsembril. Lisaks avastati eile eraldi juhtumi käigus Aomori prefektuurist ranna lähedalt ulpimas kolm surnukeha.

Jaapani piirivalve uurib kolme surnukeha päritolu ning otsib sidet nende ja piirkonnast avastatud hüljatud puupaatide vahel.

Jaapani randadest avastatud paadid ja surnukehad võivad olla märk, et Põhja-Korea elanikud otsivad aina meeleheitlikumalt viise riigist pääsemiseks.

Läinud kuul avastati Akita prefektuuri rannikult vähemalt neli paati, ühes neist oli kaheksa luukere. Kuigi politsei ei avaldanud, kust paadid pärit on, olid neilt leitud ellujäänud kõik põhjakorealased.

15. novembril Ishikawa prefektuurist umbes 360 kilomeetri kauguselt avastatud ümber läinud paat, mis on tõenäoliselt pärit Põhja-Koreast. 
15. novembril Ishikawa prefektuurist umbes 360 kilomeetri kauguselt avastatud ümber läinud paat, mis on tõenäoliselt pärit Põhja-Koreast. Foto: HANDOUT/AFP

Leitud paadid aga ei pruugi tähendada, et kõik need inimesed üritavad Põhja-Koreast põgeneda. Riigile sätestatud karmid sanktsioonid kehtivad ka sealsete mereandide ekspordile, mistõttu üritavad sealsed kalamehed oma saaki mustal turul maha müüa.

Kohtumised aga leiavad aset rahvusvahelistes vetes, kus on kergem paadi üle kontrolli kaotada.

Ekspertide hinnangul võib neid ohtlikesse vetesse viia ka hirm saagita koju naasmise eest, sest normi täitmata jätmisel võib kalamehi ees oodata karistus. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles