Ungari asus Poola selja taha (40)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orban Visegradi grupi kohtumisel Brüsselis.
Viktor Orban Visegradi grupi kohtumisel Brüsselis. Foto: OLIVIER HOSLET/AFP/SCANPIX

Ungari asepeaminister mõistis täna hukka Euroopa Komisjoni otsuse käivitada Poola suhtes Euroopa Liidu lepingu artikkel seitse, nimetades sammu enneolematuks ja jahmatavaks.

Asepeaminister ja Ungari kristlike demokraatide esimees Zsolt Semjén ütles, et EL-i otsus rikub tõsiselt Poola suveräänsust.

«Ungari astub sammu vastu igal tasandil ja kaitseb Poolat ebaõiglase poliitilise protseduuri eest,» lubas ta.

Semjén kordas Ungari peaministri Viktor Orbáni tõotust panna veto kõigile EL-i katsetele Poolat karistada.

«Brüsseli surve suveräänsetele liikmesriikidele ja demokraatlikult valitud valitsuste meelevaldne karistamine on vastuvõetamatu,» rõhutas asepeaminister.

Ungari vastuseisust üksi aga ei piisa artikkel seitsme käivitamise peatamiseks, kuna otsuse vastu peab olema enam kui viiendik EL-i 27 liikmesriigist.

Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Euroopa Ülemkogu poolakast eesistuja Donald Tusk ütles aga, et Euroopa Komisjoni otsus käivitada menetlus, mis võib viia Poola hääleõiguse äravõtmiseni, on tingitud valitsuse poliitikast seada võimud seadusest kõrgemale.

Tuski sõnul on Poola konservatiivne valitsus kohtu sõltumatusele sisuliselt lõpu teinud.

«Valitsev Seaduse ja Õigluse partei (PiS) on teadlikult asetanud Poola EL-i vastaspoolele ja võibolla koguni EL-ist väljapoole,» tõdes Tusk.

Hoiatuseks Rumeeniale

Rumeenia president Klaus Iohannis hoiatas, et kohtureformi tõttu Poola suhtes enneolematud meetmed käivitanud Euroopa Liit võib teha sama Rumeeniaga, kui too ulatuslikest protestidest hoolimata õigussüsteemi muudab.

Presidendi sõnul on õigusriigialaseid rikkumisi käsitleva EL-i lepingu artikkel seitsme käivitamine ilmne risk ka Rumeenia puhul, kui muudatusettepanekud seaduseks saavad.

Rumeenia parlament kiitis heaks otsuse keelata avaldused juurdluste ja kohtuprotsesside kohta ning ettepaneku lubada kahtlusalustel viibida tunnistajate ütluste andmise juures. Reformi kritiseerijate väitel võimaldab see tunnistajaid hirmutada.

Vastu võeti ka otsus piirata või keelata video- ja helisalvestiste kohtutes tõendusmaterjalina kasutamist.

Iohannisel on veel võimalik seadused parlamenti tagasi saata.

Ettepanekute vastu on meelt avaldanud tuhanded Rumeenia kohtunikud ja tsiviilisikud.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles