Venemaa peab Läti Teise maailmasõja osaliste seadust pühaduseteotuseks (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimine.
Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimine. Foto: AKG Images / Scanpix

Vene föderatsiooninõukogu näeb Lätis vastu võetud Teises maailmasõjas osalenute staatuse seaduses pühadusteotust ja kutsub Euroopa Liidu liikmesriikide parlamente seda taunima.

Läti seim võttis eelmisel neljapäeval vastu seaduse, mille kohaselt saavad Teise maailmasõja osalise nimetuse nii Saksamaa kui NSV Liidu vastu sõdinud inimesed.

Föderatsiooninõukogule teeb tõsist muret Läti seimis vastu võetud Teises maailmasõjas osalenute seadus, mis näeb ette ühesugust staatust nii Nõukogude armee ja Hitleri-vastase koalitsiooni riikide sõjaväelastele kui natsi-Saksamaa eest võidelnutele, seisab täna tehtud avalduses.

Seadust nimetatakse pühadusteotuseks ja nõukogu juhib tähelepanu alles 19. detsembril ÜRO Peaassamblees vastu võetud natsisimi, neonatsismi ning teiste rassismi, rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia ja sellega seotud sallimatuse ilmingute ülistamise vastasele resolutsioonile.

«ELi liikmesriikide ja kõigi ÜRO Peaassamblee resolutsiooni toetanud riikide parlamendid peaksid Läti seimis vastu võetud Teise maailmasõja osaliste staatuse seaduse karmilt hukka mõistma kui väljakutse kogu rahvusvahelisele kogukonnale ja natsismist võitu saanud inimeste ajaloolisele mälule.»

Föderatsiooninõukogu esimees Valentina Matvijenko avaldas lootust, et ka teised riigid mõistavad Läti seaduse hukka.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles