Iraanis toimuvad valitsuse vastaste ja pooldajate meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse toetajad Teheranis.
Valitsuse toetajad Teheranis. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Majanduslikust kitsikusest ajendatud meeleavaldused on mitmel pool Iraanis kasvanud rahvakogunemisteks, kus kutsutakse ka presidenti tagasi astuma.

Iraani pealinnas Teheranis ja teistes linnades jätkusid eile ja täna spontaansed, sanktsioneerimata meeleavaldused hinnatõusu ja president Hassan Rouhani majanduspoliitika vastu, suurendades survet valitsusele.

Poolametlik uudisteagentuur Fars ütles, et riigi lääneosas Kermanshah's tuli tänavatele umbes 300 meeleavaldajat. Teheranis protestis vähem kui 50 inimest.

Meeleavaldajad skandeerisid selliseid hüüdlauseid nagu «surm või vabadus», «poliitvangid tuleb vabastada» ja «tühja Palestiina, mõelge meile».

Neljapäeval leidsid protestid aset üle kogu Iraani, sealhulgas suuruselt teises linnas Mashhadis.

Linna revolutsioonikohtu esimees Hasan Heidari ütles Farsile, et võeti kinni 52 meeleavaldajat, kuna nad osalesid ebaseaduslikul kogunemisel.

Iraani valitsus kutsus täna inimesi ebaseaduslikke kogunemisi vältima.

«Kutsume kõiki, kes on saanud üleskutse protestides osaleda, ebaseaduslikest kogunemistest mitte osa võtma, kuna sellega tekitavad nad vaid probleeme endale ja teistele inimestele,» ütles valitsuse esindaja uudisteagentuuri ISNA teatel.

Pärast kaks päeva kestnud valitsusvastaseid proteste Iraanis kogunesid täna meeleavaldustele ka valitsuse toetajad.

Valitsuse toetajate vastumeeleavaldus Teheranis.
Valitsuse toetajate vastumeeleavaldus Teheranis. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Pealinnas Teheranis kogunes valitsusmeelsele meeleavaldusele umbes 4000 inimest, kelle väitel on riigi majanduslikes probleemides süüdi USA.

Valitsusmeelsed kogunemised toimusid ka teistes Iraani suuremates linnades, Iraani riigitelevisiooni teatel võttis neist osa kümneid tuhandeid inimesi.

USA president Donald Trump mõistis meeleavaldajate vahistamise hukka ja hoiatas, et maailm hoiab Teheranil silma peal.

«Laekub hulgaliselt teateid Iraani kodanike rahumeelsetest meeleavaldustest, kellel on kõrini režiimi korrumpeeritusest ja rahva rikkuse raiskamisest terrorismi rahastamisele välismaal,» kirjutas Trump Twitteris. «Iraani valitsus peaks austama inimeste õigusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles