Iraani kohus: protestijaid võib oodata surmanuhtlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani naised meeleavaldustel Teheranis.
Iraani naised meeleavaldustel Teheranis. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Teherani revolutsioonikohtu juht hoiatas täna, et jätkuvate meeleavalduste käigus vahistatud protestijaid võib oodata kohtus surmanuhtlus.

«Üks süüdistus, mis neile võidakse esitada, on Moharebeh ehk sõda Jumala vastu,» ütles kohtu esimees Mousa Ghazanfarabadi uudisteagentuuri Tasnim teatel. Moharebeh on Iraanis karistatav surmaga.

Ghazanfarabadi lisas, et osa protestijaid astub peatselt kohtu ette süüdistatuna riikliku julgeoleku ohustamises ja avaliku vara kahjustamises. Kohtu eesistuja lisas, et loata meeleavaldustel osalemine on Iraanis ebaseaduslik.

Mis toimub?

Neljapäeval algasid Iraanis Mashhadi linnas hinnatõusude vastased meeleavaldused, mis kasvasid üle valitsusvastasteks protestideks ja levisid teistesse linnadesse.

Teokraatliku režiimiga rahuleolematute aktiveerumine on sundinud tegudele ka Iraani ühiskonna konservatiivsemaid osi.

Režiimimeelsed tudengid korraldasid pühapäeval Teherani ülikoolis teist päeva meeleavaldusi.

Iraani võimud on püüdnud tõmmata eraldusjoone režiimivastaste protestide ja majandusoludest tingitud õigustatud pahameelepursete vahele.

Valitsusvastaste protestide näol on tegemist tõsiseima siseriikliku väljakutsega islamivabariigile pärast 2009. aasta demokraatiameelset nn rohelist revolutsiooni.

Alates 2009. aastast suurimad meelevaldused said alguse kerkivate kütuse- ja toiduhindade suhtes pahameele näitamisest, kuid on nüüdseks võtnud poliitilise tooni.

Mõned meeleavaldajad on kutsunud üles vaimulikku liidrit ajatolla Khameneid tagasi astuma. Tänavatelt on rebitud maha ajatolla pildiga plakateid. Tegu on Iraanis pretsedenditu olukorraga, millele võimudelt on oodata karmi reaktsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles