Tsensuuri teostamata jätnud Iraani ametnikud saavad karistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipuga isik meeleavaldusel.
Iraani lipuga isik meeleavaldusel. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Iraani ametnikke tuleb karistada, kui nad jätsid veebis sihilikult tsenseerimata tülitekitajate ja vaenlaste postitatud infot, sõnas riigi küberjulgeolekukomitee juht eile.

«Korralduse blokeerida kõik krüpteeritud sõnumiteenuse Telegram kanalid, mille kaudu õhutati viimastel päevadel rahvast vägivallale ja rikkumistele, saatsid kohtuametnikud telekomiministeeriumile tükk aega tagasi, kuid kahjuks ei tehtud midagi,» ütles Abdolsamad Khoramabadi.

«Kui leiab tõestust, et ametnikud keeldusid omast tahtest vajalike meetmete rakendamisest korrarikkujate ja vaenlaste tegevuse pidurdamiseks, siis tuleb neid karistada,» lisas Khoramabadi, kes on ka Iraani asepeaprokurör.

Nutitelefonide rakendused Telegram ja Instagram blokeeriti peatselt pärast protestiaktsioonide algust 28. detsembril. Samuti blokeeriti populaarne tarkvara, mida kasutatakse piirangute vältimiseks.

Iraani president Hassan Rouhani on varem toetanud riigis internetipiirangute tühistamist. Telekommunikatsiooni minister Mohammad-Javad Azari Jahromi on samuti vastu internetitsensuurile.

Jahromi sõnul lubatakse Iraanis Telegrami kasutamine, kui see hakkab edaspidi blokeerima terroristlikku materjali. Instagram on iraanlastele taas saadaval pärast meeleavalduste rahunemist sel nädalal.

Iraani 80 miljonist elanikust pooltel on nutitelefon, suhtlusrakendust Telegram kasutab igapäevaselt vähemalt 25 miljonit iraanlast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles