Hispaania peaminister: kui Puigdemont kohale ei ilmu, jääb otsejuhtimine kehtima (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont soovib saada tagasi Kataloonia presidendiks vaatamata sellele, et alates oktoobri lõpust elab ta Belgias.
Carles Puigdemont soovib saada tagasi Kataloonia presidendiks vaatamata sellele, et alates oktoobri lõpust elab ta Belgias. Foto: Virginia Mayo / AP / Scanpix

Hispaania keskvalitsuse juhtimine Kataloonias jääb püsima, kui Carles Puigdemont üritab piirkonda edasi juhtida välismaalt, ütles Hispaania peaminister Mariano Rajoy.

Mullu 21. detsembril valitud Kataloonia parlament on kokku kutsutud ülehomseks. Kõigepealt peavad nad valima esimehe, seejärel aga presidendi ja kokku panema uue valitsuse. Sellega lõppeks pärast illegaalset iseseisvusdeklaratsiooni põhiseaduse artikkel 155 alusel kehtestatud keskvalitsuse otsejuhtimine Kataloonias.

Saadikukohtade enamus on 1. oktoobri illegaalse referendumi ja selle järel tehtud iseseisvusdeklaratsiooni taga seisnud parteidel: Puigdemonti Kataloonia Euroopa Demokraatlikul Parteil (PDeCAT), Vabariiklikel Vasakpoolsetel (ERC) ja vasakpoolsel erakonnal Rahva Ühtsuse Kandidatuur (CUP).

Neist enim mandaate saanud PDeCATi liider Puigdemont on keeldunud presidendikohta kellelegi teisele loovutamast. Samas soovib Hispaanias tagaotsitavaks kuulutatud Puigdemont olla edasi Belgias, mistap tekitab küsimusi, kas teisest riigist saaks osaleda parlamendiistungil või lausa olla piirkonna president.

Rajoy välistas taolise võimuse, öeldes, et välismaalt piirkonda juhtiv president pole variant, mida keskvõim aktsepteeriks.

Peaminister ütles Madridis erakonnakaaslastega kohtudes, et Puigdemont peab piirkonna presidendiks vannutamiseks olema füüsiselt kohal, vastasel korral lubas Rajoy, et keskvalitsuse otsejuhtimine Kataloonias jääb kehtima.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles