Supo juht: Soome terrorismiolukord on aastatega raskenenud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseinik.
Soome politseinik. Foto: Õhtuleht

Soome terrorismiolukord on muutunud viimastel aastatel kiiresti raskemaks, ütles Soome kaitsepolitsei Supo juht.

Antti Pelttari sõnul on olukorda raskendanud sõjad Süürias ja Iraagis ning muutused inimeste radikaliseerumises. Eriti murettekitav on see, et paljud Soomest välismaale võitlema läinud inimesed võtsid äärmuslikud vaated omaks Soomes.

Soome terrorismiohu taset uuendati viimati möödunud aasta juunis. Neljaastmelisel skaalal on ohutase teisel astmel, mis tähendab «kõrgenenud». Kõrgeim aste on neli, mis tähendab «eriti kõrge».

«Oleme viimase kolme aasta jooksul tõstnud ohutaset kolm korda ja liikunud lähemale teiste Põhjamaade ohutasemele,» ütles Pelttari Soome uudisteagentuurile STT Säleni julgeolekukonverentsilt.

Kuigi Soomes oli ohutase teistest Põhjamaadest madalaim, siis on selle ägenemine toimunud neist kiiremini, lausus ta.

Rootsis hinnatakse terrorismiohu taset viieastmelisel skaalal. Alates 2010. aasta sügisest on see olnud vähemalt kolmandal tasemel ja on seal ka praegu.

«Rootsis tõusis terrorismioht selgelt varem kui Soomes, kuigi täielikult neid kahte (riiki ja olukorda) omavahel võrrelda ei saa,» lausus Pelttari.

Ta rõhutas, et terroritõrje valdkonnas on eriti tähtis Põhjamaade koostöö, sest julgeolekuametitele huvi pakkuvad isikud liiguvad riigist riiki.

Soome, Rootsi, Norra ja Taani julgeolekuametite juhid arutasid terrorismi teemat teisipäeval Säleni julgeolekukonverentsil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles