10 euroga Merkeli vastu? Saksa sotsid hakkavad häälte ostmist piirama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Sotsiaaldemokraatliku Partei noortetiib nn suure koalitsiooni vastu hääletamas.
Saksa Sotsiaaldemokraatliku Partei noortetiib nn suure koalitsiooni vastu hääletamas. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraatidel (SPD) on kavas määrata kuupäev, millest hiljem erakonnaga liitunu ei saa enam osaleda hääletusel uude valitsusse mineku üle, et vältida noorliikmete häälte ostmist.

Samm annab tunnistust SPD juhtkonna meelehärmist noortetiiva püüete üle värvata uusi lühiajalisi liikmeid, kes hääletaksid kantsler Angela Merkeli konservatiividega koalitsiooni moodustamise vastu.

Noored Sotsialistid ja erakonna vasaktiib käivitas esmaspäeval kampaania, pakkudes 10 euro eest kahekuist liikmesust ja rõhutades, et uustulnukatelt oodatakse häält suure koalitsiooni vastu.

Esimese kampaaniapäevaga registreeriti uudisteagentuuri dpa andmetel 1700 uut liiget.

«Lühiajaline liikmesus eesmärgiga mõjutada hääletust on vastuolus meie põhimõtetega,» ütles SPD aseesimees Thorsten Schäfer-Gümbe täna ja lisas, et inimest, kes maksab 10 eurot ja lahkub seejärel parteist, ei huvita sotsiaaldemokraatia.

Merkeli konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid peaksid alustama reedel ametlikke koalitsioonikõnelusi. SPD erakorraline kongress kiitis pühapäeval koalitsioonikõnelused heaks tänu lubadustele, et tervishoiu- ja rändepoliitikas hakatakse otsima vastuvõetavamaid kompromisse.

Kui kokkulepe saavutatakse, pannakse see SPD rohkem kui 440 000 liikme seas hääletusele.

Erakonnal on kavas määrata järgmisel nädalal kuupäev, millest hiljem erakonnaga liitunu enam hääletusest osa võtta ei saa.

SPD peasekretär Lars Klingbeil ütles raadiousutluses, et tervitab uusi tulijaid, aga kui inimesi kannustatakse erakonnaga ühinema ainult selleks, et koalitsiooni vastu hääletada, devalveerib see liikmesuse tähendust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles