EL süüdistab Taanit ebaseaduslikus sõjatehnika ostmises (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa tank ühisõppustel Taaniga.
Saksa tank ühisõppustel Taaniga. Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjon on öelnud, et Taani on riigi sõjaväele tankide, sõidukite ja suurtükisüsteemide ostmiseks sõlminud ebaseaduslikke lepinguid.

Euroopa Komisjon süüdistab Taanit 2015.-2017. aastal ebaseaduslikult sõjatehnika ostmises.

Jutt käib Rootsiga sõlmitud lepingutest relvadetootjatelt General Dynamics ja Nexter Systems 309 Piranha 5 soomuki, 36 Eagle 5 soomusauto ja 5 uue CAESAR 8x8 suurtükisüsteemi ostmisel.

Kokku oli kolme investeeringu hind üle kuue miljardi euro.

Ostulepingute kohaselt peavad sõjalist varustust müüvad firmad esitama tellimuse Taanis, et kindlustada investeeringute osalise kasumi jäämine Taani maksuruumi.

EL-i direktiiv näeb aga ette, et sõjalise varustuse ostmisel ei tohi liikmesriigid selliseid lepinguid sõlmida, kui tegu ei ole just rahvusliku julgeoleku küsimusega.

Taani on üritanud Komisjoni veenda, et tehing ei riku EL-i seadusi. EL-i ametlik seisukoht lükkab aga Taani argumendid ümber.

Väljaande Altinget andmetel ei kavatse Taani oma seisukohta muuta ning tõenäoliselt nõuab Euroopa Õiguskohus riigilt kompensatsiooni maksmist.

Taani äriamet on kinnitanud kirjaliku meeldetuletuse saamist, millega Euroopa Õiguskohtu menetlust alustatakse, kuid keeldus asja kommenteerimast.

Kommentaarid (20)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles