Bangladeshis nõuavad tuhanded opositsiooniliidri vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad opositsioonijuhi Khaleda Zia vabastamist nõudmas.
Meeleavaldajad opositsioonijuhi Khaleda Zia vabastamist nõudmas. Foto: --/AFP/scanpix

Bangladeshis nõudsid tuhanded opositsiooni toetajad vangistatud opositsioonijuhi Khaleda Zia vabastamist ning õiglasi ja vabu valimisi.

Kahekordne peaminister Zia mõisteti möödunud nädalal viieks aastaks vangi 252 000 USA dollari riisumise eest orbudekodu jaoks loodud fondist. Kohtuotsuse eel kardeti, et opositsioonijuhti võib süüdimõistmise korral oodata eluaegne vanglakaristus. Zia on järjekindlalt süüdistusi eitanud, kinnitades, et sentigi ei varastatud.

Tema toetajad mässasid otsuse vastu ja peavad seda poliitiliselt motiveerituks.

Khaleda Zia.
Khaleda Zia. Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Oodatakse, et Bangladeshi Rahvuspartei (BNP) juht Zia kaebab otsuse edasi, kuid süüdimõistev otsus võib mõjutada tema võimalust osaleda detsembris toimuvatel parlamendivalimistel.

Zia toetajad pelgavad, et isegi kui opositsiooniliider esitab edasikaebuse ja saab kautsjoni vastu vabaks, siis üritab võimupartei hoida teda trellide taga muude süüdistuste alusel. Ziat süüdistatakse kümnetes kriminaalrikkumistes, kaasa arvatud korruptsioonis ja vägivallas.

BNP peasekretäri Fakhrul Islam Alamgiri sõnul on politsei viimase kahe nädalaga kinni pidanud vähemalt 4300 opositsiooniametnikku, kelle seas on erakonna asejuht ja kaks eksministrit.

BNP boikottis 2014. aasta parlamendivalimisi, kuid sel korral kavatseb BNP eeldatavasti valimistel osaleda.

Meeleavaldajad opositsioonijuhi Khaleda Zia vabastamist nõudmas. 
Meeleavaldajad opositsioonijuhi Khaleda Zia vabastamist nõudmas. Foto: -/AFP

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch kutsus läinud nädalal Bangladeshi valitsust peatama meelevaldseid vahistamisi ja kinnipidamisi. «Bangladeshi valitsuse väited avatusest ja demokraatlikkusest kõlavad õõnsalt ajal, kui see surub maha poliitilist teisitimõtlemist,» ütles organisatsiooni Aasia osakonna direktor Brad Adams.

Tema sõnul lasub valitsusel vastutus vägivalda ennetada ja minimeerida, kuid ta peab seda tegema põhiõigusi kaitstes, mitte rikkudes.

Bangladeshi politsei Dhaka tänavatel. 
Bangladeshi politsei Dhaka tänavatel. Foto: Naim-Ul-Karim/imago/Xinhua

Zia oli Bangladeshi peaminister aastatel 1991-1996 ja 2001-2006 ning opositsioonijuhi näol on tegemist Hasina vihase vastasena, ehkki naised olid kunagi poliitilised liitlased.

Zia sisenes poliitikasse 1980. aastate keskpaigas pärast seda, kui tema abikaasa, Bangladeshi sõjaväeline diktaator Ziaur Rahman 1981. aastal tapeti. BNP asutas 1970. aastate lõpus Rahman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles