Relvaäri ajanud soomlane leiti Uganda hotellitoast surnuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda politseijõud.
Uganda politseijõud. Foto: ISAAC KASAMANI/AFP/Scanpix

Uganda politsei uurib 40-aastase Soome ärimehe juhtumit, kes leiti oma hotellitoast kahtlastel asjaoludel surnuna. Välistatud ei ole mõrv ning juhtumisse võib olla segatud ka endine minister.

Uganda pealinna Kampala hotellitoast leiti kahtlastel asjaoludel surnuna 40-aastane soomlane, kes oli tegelenud relvade müügiga. Ugandas viibis ta seoses Soome kaitseettevõtte Patria tehnoloogia tutvustamisega kohalikule turule.

Soome välisministeerium on eelmisel nädalal toimunud juhtumit kinnitanud.

Surnud soomlane töötas väikese juhtimiskonsultatsiooni pakkuva ettevõtte heaks, kuid oli seotud ka julgeoleku- ja turvateenuseid pakkuvate firmadega.

Kamala politsei sõnul uuritakse juhtumit praegu loomuliku surmana, kuid välistatud ei ole ka kriminaalne tegevus.

«Lahkamisel ei viidanud miski mõrvale,» sõnas Kampala politsei esindaja Luke Owoyesigire. «Me ootame toksikoloogiaraportit. Kui see saabub, saame öelda, kas ta mürgitati või midagi niisugust.»

Eelmisel nädalal pidas Uganda politsei juhtumiga seoses kinni naise, kes oli soomlasele lennujaama vastu läinud ning külastas mitmel korral tema hotellituba. Naine vabastati ebapiisavate tõendite tõttu, kuid politsei on kohustanud teda oma liikumistest teada andma.

Politsei kõneisiku sõnul leiti lääne turistide seas populaarsest Pearl of Africa hotellitoast narkootilisi aineid. Seni ei ole teada, kas hotellitoas uimasteid kasutati või kes need sinna toimetas.

Eeluurimise käigus avastas politsei, et Soome ärimees oli riiki saabudes esitanud lennujaamaametnikele võltsitud küllakutse. Võltsitud kiri oli saadetud väidetavalt Uganda sisejulgeolekuameti poolt. Ameti juht Frank Bagyenda teatas aga, et ei ole soomlast riiki kutsunud.

Enne surma kohtus soomlane väidetavalt ka julgeolekuteenistuse töötajatega, kuid politseil ei ole informatsiooni selle kohta, mida omavahel arutati. Soomlane saabus Ugandasse nädal aega tagasi.

Eile tunnistas Patria, et on andnud mehele loa Ugandas relvasid turustada. Mees olevat väitnud, et kohtub Uganda kaitseministeeriumi esindajatega ja võttis reisile kaasa ka Patria turundusmaterjalid.

Firma oli pärast taustakontrolli otsustanud, et mehega koostööst keeldumiseks ei ole põhjust. Patria sõnul Ida-Aafrika riigiga hetkel küll mingit äritegevust ei toimu.

Patria kommunikatsioonijuhi Birgitta Seloneni sõnul ei ole ebatavaline, et firma kasutab kolmandaid osapool kirjalike lepinguteta relvade müümiseks.

Uganda meedia sõnul oli riigis viibinud ka endine Koonderakonna minister Suvi Lindén, mida Lindén ise ka Ilta-Sanomatile kinnitas.

Lindéni reisil viibimist kinnitasid ka tema kolleegid, kuid naine ise Yle kõnedele ei vastanud. Iltalehti sõnul on Lindén ja surnud relvaärimees eelnevalt muude äriprojektide juures koostööd teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles