Kõik Hollandi kodanikud on nüüdsest elundidoonorid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgid.
Kirurgid. Foto: Sergei Krasnokov/TASS/Scanpix

Hollandis vastu võetud seadus teeb igast riigi kodanikust potentsiaalse elundidoonori, kui nad ei esita just vastavasisulist avaldust selle tühistamiseks.

Eile võeti Hollandis napi hääleenamusega vastu vastuoluline seadus, mis teeb igast vähemalt 18-aastasest riigi kodanikust potentsiaalse organidoonori, kui soovijad seda ise avaldusega ei tühista.

Progressiivse erakonna D66 esitatud eelnõu võeti vastu häältega 38-36.

Uue seaduse kohaselt saavad kõik täisealised Hollandi kodanikud, kes ei ole elundidoonoriks registreerunud kaks kirja blankettidega, millel neil palutakse kinnitada, kas nad soovivad elundidoonoriks hakata.

Kui kodanik ka teisele kirjale ei vasta, lisatakse ta automaatselt elundidoonorite nimekirja. Oma staatust saavad kõik soovijad loomulikult muuta.

Eelnõu võeti peaagu esindajatekojas vastu 2016. aasta septembris, toona oli häälte jagunemine 75-74. Kriitikud leidsid siis, et seadus annaks võimudele liiga suure sõnaõiguse otsustamaks, mis kodanikega surma järel juhtub.

Elundidoonorite puudus on Hollandis tõsine probleem. 2016. aastal suri elundisiirdamist oodates 57 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles