Saksa SPD alustas valitsushääletuse eel erakonnasisest kampaaniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Saksa Sotsiaaldemokraatlikus Parteis (SPD) hakkas kampaania hääletuse eel, milles otsustatakse, kas erakond läheb kantsler Angela Merkeli konservatiivse blokiga uuesti valitsusse.

Hääletus algab teisipäeval ning tulemus selgub 4. märtsil.

Kui SPD 460 000 liikme enamus toetab valitsusse minekut, siis moodustab erakond märtsi lõpuks valitsuse koos Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) ja Kristlik-Demokraatliku Liiduga (CDU). Valitsust asub tõenäoliselt juhtima Merkel.

Kui SPD liikmete enamus ei toeta valitsusse minekut, siis seisavad ilmselt ees erakorralised paramendivalimised ja Merkeli 12-aastane võimuperiood ähvardab lõppeda.

Praegused arvamusküsitlused näitavad, et kaks kolmandikku SPD liikmetest toetavad uue parem- ja vasakpoolse liidu moodustamist, kuid erakonna aktiivsete liikmete meelsuse mõõtmine on keeruline.

Valitsusse minemise pooldajad ja vastased sõidavad alates laupäevast üle riigi ja teevad kampaaniat oma seisukoha toetuseks. SPD järgmine liider Andrea Nahles ja juhi praegune kohusetäitja Olaf Scholz võtavad laupäeval sõna Hamburgis.

Leppe vastased argumenteerivad, et pärast suurkaotust eelmistel valimistel peaks SPD minema opositsiooni ja end seal uuesti üles ehitama, mitte ohverdama oma tõekspidamised võimulpüsimise nimel.

Leppe pooldajate sõnul on erakond õppinud vigadest, mis tehti eelmises valitsuses CDU-CSUga, ning suudab sel korral paremat. Nemad osutavad järeleandmistele, mille CDU ja CSU koalitsioonikõnelustel SPD-le tegid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles