Maduro seadis end ametlikult Venezuela presidendikandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro toetajatega.
Venezuela president Nicolas Maduro toetajatega. Foto: HO/AFP/Scanpix

Venezuela autoritaarne president Nicolas Maduro esitas teisipäeval ametlikult oma kandidatuuri 22. aprillil peetavatele ennetähtaegsetele presidendivalimistele, mida opositsioon boikoteerib.

Tema kavatsus kandideerida veel üheks kuueaastaseks ametiajaks võib veelgi süvendada võlgades vireleva Venezuela rahvusvahelist isolatsiooni. Lähenevate valimiste seaduslikkuse on kahtluse alla seadnud nii USA kui Ladina-Ameerika riigid.

55-aastane endine bussijuht ja ametiühinguliider Maduro külastas teisipäeval enne valimiskomisjoni suundumist oma mentori ja eelkäija Hugo Chaveze hauda.

«Me valime ta uuesti. Selle hääletusega lahendame oma probleemid,» ütles üks presidenti saatvast toetajate hulgast.

Opositsiooniline Demokraatliku Ühtsuse Ümarlaud (hispaaniakeelse lühendina MUD), mis kontrollib praegust parlamenti, on nimetanud valimisi «petturlikuks näitemänguks». Enamikul selle liidreist, kes võinuksid suure tõenäosusega Madurost jagu saada, keelati kandideerimast.

Ainsad Maduro vastaskandidaadid on tema endised toetajad, kes on end praegusest valitsusest distantseerinud -- üks neist endine kuberner Henri Falcon ja teine vähetuntud pastor.

«Nad annavad Madurole võimaluse öelda, et tal oli rivaale. Kuid ilma MUD-ita võimalused puuduvad,» ütles politoloog Luis Salamanca.

Sõltumatu uuringufirma Instituto Venezolano de Analisis de Datos andmeil toetab Falconi 24 protsenti hääleõiguslikest ja Madurot 18 protsenti. Kuid see küsitlus ei võta arvesse valitseva Sotsialistlikku Partei tohutut masinavärki ja võimu, mis Madurol riiklike institutsioonide üle on.

Valimised pidid toimuma aasta lõpul, kuid Maduro tõi need ettepoole, et kasutada ära vastuolusid opositsioonis.

Mullu puhkesid Venezuelas vägivaldsed rahutused, kuid Maduro elas need üle tänu võtmeministeeriume kontrolliva sõjaväe vankumatule toele ja lojalistidest koosneva põhiseadusassamblee loomisele, mis omastas seadusandliku võimu.

Paljude analüütikute hinnangul on Venezuela valimiste tõenäoliseks tulemuseks täiendav rahvusvaheline surve, suutmatus valitseda ja veelgi halvenev majandusolukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles