Video: Hispaania saadab räppareid trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania räpilaulja Pablo Rivadulla.
Hispaania räpilaulja Pablo Rivadulla. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix

Hispaania kõrgem kriminaalkohtus mõistis eile räppar Pablo Rivadulla kaheks aastaks vangi ja määras talle 24 300 euro suuruse rahatrahvi, tuues põhjuseks laulja lugude sisu, mis kohtu sõnul ülistab terrorismi, vahendab The Local.

Rivadullale pandi süüks ka aastatel 2014-2016 tehtud Twitteri postitusi, kus ta kaitses Hispaania baskide separatistlikku terrorigrupeeringut ETA ja solvas politseid.

Pablo Haseli esinejanime all tuntud hispaanlase jaoks pole see esinene kord kui teda terrorikuritegudele õhutamises süüdistatakse. Kaheaastase vanglakaristuse sai ta oma laulu sõnade eest ka 2014. aastal, kuid toona ta siiski trellide taha ei läinud, sest mittevägivaldse kuriteo esimese karistuse puhul, - kui selle karistusmääraks on kuni kaks aastat, -  seda aega Hispaanias üldjuhul vanglaseinte vahel ei veedeta.

Et aga eilse kohtuotsuse puhul on tegu teisekordse süüdimõistmisega, läheb laulja kinni neljaks aastaks ja peab ära teenima ka esimese kaheaastase karistuse.

Räppar Pablo Hasel sõbrad ja toetajad neljapäeval Hispaania kohtumaja ees, käes plakat kirjaga 'Ilma sõnavabaduseta pole demokraatiat.'
Räppar Pablo Hasel sõbrad ja toetajad neljapäeval Hispaania kohtumaja ees, käes plakat kirjaga 'Ilma sõnavabaduseta pole demokraatiat.' Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix

Vaid nädal aega tagasi määras Hispaania kõrgem kohus kolme ja  poole aastase vanglakaristuse Valtonyci nimelisele räpparile, mõistes eraelus Josep Miquel Arenas Beltráni nime kandva muusiku süüdi terrorismi ülistamises ja kuningapere laimamises. 

Nimelt kritiseeris 24-aastane noormees oma lugudes Hispaania kuningliku pere suhteid Saudi Araabia kuningliku perega, nende välispoliitikat ja rahakasutust.

Taolised kohtuotsused on tekitanud Hispaanias arutelu, kust jookseb sõnavabaduse piir, samas terrorismiohvrite lähedaste sõnul ei ole terrorism teema, mille vägivallategusid peaks alahindama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles