Mattis: igasugune gaasirünnak Süürias oleks väga rumal (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: Sipa USA/Chris Kleponis/Scanpix

Süüria režiimist oleks väga rumal kasutada gaasi relvana Ida-Ghoutas ja mujal riigis, ütles täna USA kaitseminister James Mattis.

Minister lausus temaga Lähis-Itta reisivatele ajakirjanikele, et on mures Süüria režiimivägede tsiviilohvrite rohkete rünnakute pärast.

«Praegu saame teateid - mul pole tõendeid, mida saan teile näidata -, kuid oleme teadlikud teadetest kloorgaasi kasutamisest,» lausus Mattis enne Omaani saabumist.

USA vastas eelmisel aastal Süürias sõjaliselt teadetele, et Süüria režiim kasutas rünnakuks sariini. Mattiselt küsiti täna, kas USA kaalub vastulöögi andmist kloorgaasi kasutamisele.

«Ma ei kavatse seda rangelt määratleda. Oleme teinud täiesti selgeks, et oleks väga rumal kasutada gaasi rahva vastu, ükskõik kas lahinguväljal või tsiviilelanike vastu,» vastas ta.

Viimased teated Süüria valitsusvägede rünnakutest tsiviilisikutele näitavad, et üksused ründavad «parimal juhul valimatult» ja halvimal juhul võtavad sihikule haiglaid.

«Ma ei tea, kummaga on tegemist - nad kas on ebakompetentsed, sooritavad seadusvastaseid tegusid või mõlemat,» märkis Mattis.

Süürias president Bashar al-Assadi üksuseid sõjaliselt toetaval Venemaal võib lasuda tsiviilisikute hukkumises kaassüü, lisas minister.

Süüria asevälisminister Faisal Mekdad eitas opositsiooni süüdistust, et valitsusväed kasutasid mõnedes Damaskuse eeslinnades rünnakutes mürkgaasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles