Iisrael tunnistas 2007. aastal Süüria tuumarajatise pommitamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli hävitaja F-16.
Iisraeli hävitaja F-16. Foto: AMIR COHEN/REUTERS/Scanpix

Iisrael kinnitas, et pommitas 2007. aastal tuumareaktorit Süürias. Riigi kaitseminister teatas, et tegu oli hoiatusega vaenlastele.

Iisraeli sõjavägi kinnitas täna esmakordselt, et korraldas 2007. aastal õhurünnaku sügaval Süüria siseosas asuva tuumareaktori pihta.

2007. aasta 6. septembril toimunud rünnakus kahtlustati pikalt Iisraeli, kuid juudiriik pole seda varem kinnitanud.

Kaheksa hävitajat lendasid salajase missiooni raames madalalt üle Deir Ezzori provintsis asuva arvatava plutooniumi jõul töötava tuumareaktori ja hävitasid selle, teatas sõjavägi.

«Reaktor oli peaaegu töövalmis. Operatsiooniga eemaldati edukalt eksistentsiaalne oht Iisraelile ja kogu regioonile,» lisati sõjaväe avalduses.

Arvatakse, et Süüria sai tuumarajatise ehitamiseks abi Põhja-Korealt. Damaskus on tuumarajatiste arendamist eitanud ning vaikis ka peale Iisraeli rünnakut, märkides ainult, et riigi õhupiiri rikuti.

Avaldatud dokumentide kohaselt otsustas ka Iisrael rünnakust vaikida, kartes, et Süüria võib sellele vastata ja nii sõja vallandada. Iisraeli sõjaväe sõnul otsustati operatsiooni toona salajas hoida.

2008. aastal väitsid USA ametnikud, et Iisrael pommitas salajast tuumareaktorit, mida Süürias arendati. 2011. aastal teatas Rahvusvaheline Aatomienergia agentuur, et üsna tõenäoliselt oli tegu tuumareaktoriga.

Pole selge, miks Iisrael otsustas nüüd rünnaku avalikustada. Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman ütles, et rünnaku näol on tegu sõnumiga riigi vaenlastele.

«Meie vaenlaste motivatsioon on viimastel aastatel suurenenud, kuid võrreldes 2007. aastaga on suurenenud ka meie armee ja õhujõudude tugevus ning luurevõimekused,» lausus Lieberman avalduses. «Seda võrrandit peaks Lähis-Idas igaüks arvesse võtma.»

Ilmselt on see sõnum Iraanile, mis on Süüria presidenti Bashar al-Assadi jätkuvas kodusõjas toetanud. Iisrael kardab, et Iraan soovib paigutada Süüriasse alalised sõjaväebaasid ja raketitehased, et Iisraeli positsiooni ohustada.

Tuumarajatise hävitamisega võidi tahtmatult ennetada ka tuumamaterjali sattumist äärmusrühmituse Islamiriik kätesse, mis Süüria kodusõja ajal Deir Ezzori provintsis võimust võttis.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles