Pildid ja video: politsei lasi Lõuna-Prantsusmaal pantvange võtnud püssimehe maha (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Prantsusmaal leidis samas piirkonnas aset kaks sündmust, millest esimese käigus avati tuli politseiniku pihta ja teise puhul võeti pantvangi supermarketi külastajad.

Politseinik sai kuuli õlga Carcassonne’is, veidi hiljem avas püssimees Trèbesi supermarketis külastajaid pantvangi võttes tule. Kaks linna asuvad üksteisest 15 minuti kaugusel. Ühe julgeolekuallika sõnul on kahe sündmusega seotud sama auto.

Julgeolekuallikas teatas täna veidi enne kella nelja, et politseinikud lasid Trèbesis poekülastajad pantvangi võtnud püssimehe maha. Veidi enne tuli teade, et ründaja vabastas kõik pantvangid peale ühe politseiniku. 

Ründajana tuvastati 26-aastane Maroko päritolu Edouane Lakdim, kes oli pisikuritegude ja tõttu eelnevalt politsei tähelepanu all.

«Mees sisenes Super U poodi umbes 11.15 hommikul (12.15 Eesti aeg) ja kuulda oli laske,» rääkis üks allikas Trèbesis toimunust. Kohalikud ametivõimud säutsusid, et avalikkusele on ala suletud. 

Julgeolekutöötajad supermarketi juures.
Julgeolekutöötajad supermarketi juures. Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS

Prantsuse peaministri Edouard Philippe’i sõnul on tegu tõsise olukorraga. Siseminister Gerard Collomb teatas, et suundub kohe Trèbesi.

Prantsuse ajalehe Le Depeche du Midi teatel on tegu umbes 30-aastase mehega, kes oli lisaks püssile relvastatud vähemalt ühe granaadiga ja rääkis kättemaksust Süüria eest. Politseiallikate teatel on ründaja pärit Marokost. 

Ta olevat nõudnud 2015. aasta 13. novembril Pariisis aset leidnud rünnakutes kahtlustatava Salah Abdeslami vabastamist. Rünnakutes hukkus 130 inimest.

Ühe julgeolekuallika teatel on hukkunud vähemalt kolm pantvangi ja lisaks on üks vigastatu. Politseiülem Jean-Valéry Lettermann rääkis esialgu ühest ohvrist. «Me kahjuks oletame, et üks inimene on rünnakus surma saanud, kuid me ei saa tuua arsti sündmuskohale,» ütles ta.

Reede hilisõhtul teatas Portugali valitsus, et Prantsusmaa edelaosas korraldatud terrorirünnakus sai surma Portugali kodanik.

"Prantsuse võimud kinnitasid meie konsulaarteenustele Portugali kodaniku surma," ütles välismaal elavate portugallastega tegeleva osakonna pressiesindaja Miguel Silva AFP-le.

Terrorismikuritegudega tegelev Prantsuse prokurör François Molins teatas, et kolm inimest tapnud ja politsei käe läbi hukkunud pühasõdalase Radouane Lakdimi elukaaslane peeti kinni ja teda kahtlustatakse "läbikäimises kurjategijatega eesmärgiga panna toime terroriakt".

«Enamikul töötajatest ja külastajatest õnnestus põgeneda,» ütles politseiallikas AFP-le ja lisas, et politseil on õnnestunud püssimehega kontakt luua. 

Kohaliku ringkonnaprokuröri sõnul vandus poekülastajad pantvangi võtnu truudust ISISele. Pealtnägijate sõnul hüüdnud mees kaubanduskeskusesse sisenedes «Allahu Akbar».

Kui side ISISega leiab kinnitust, oleks tegu Prantsuse president Emmanuel Macroni valitsusaja esimese suurema taolise juhtumiga.

Prantsusmaal kõrgendati ohutaset pärast mitut džihaadirünnakut 2015. aastal. Need said alguse tolle aasta jaanuaris, mil ISIS ründas ajakirja Charlie Hebdo kontorit. Juhtumis sai surma 12. Ohutaset sestsaadik alandatud pole.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles