Gaza rahutustes on surma saanud 16, viga üle 1000 palestiinlase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli õhurünnakust tekkinud kraater Gaza sektoris.
Iisraeli õhurünnakust tekkinud kraater Gaza sektoris. Foto: MAHMUD HAMS/AFP/Scanpix

Gaza sektoris avaldasid kümned tuhanded inimesed reedel meelt Iisraeli piiri lähedal, rahutustes sai surma vähemalt 16 ja vigastada üle tuhande palestiinlase.

Tegemist on vägivaldseima päevaga piirkonnas pärast 2014. aasta Gaza sõda.

Õhtupoolikul ründas Iisraeli sõjavägi kolme Hamasi sihtmärki vastuseks väidetavale katsele juudiriigi sõdureid tulistada. Rünnakus kasutati suurtükke ja lennukeid.

Palestiinlastest protestijad, kelle seas oli nii naisi kui lapsi, olid varem kogunenud enklaavi erinevatesse paikadesse.

Väiksemad rühmad meeleavaldajaid lähenesid mõnesaja meetri kaugusele piiritarast, Iisraeli sõdurid tõrjusid nad pisargaasi ja lahingmoona kasutades tagasi.

Julgeolekujõud pihustasid pisargaasi protestijate vastu ka droonidelt.

Kokkupõrgetes sai ühtekokku surma 15 palestiinlast, teatas islamiliikumise Hamas kontrolli all oleva Gaza tervishoiuministeerium.

Enam kui 1400 sai vigastada, neist 758 lahingmoona kasutamise tagajärjel, ülejäänud said kannatada kummikuulidest ja pisargaasi sissehingamisel.

Palestiinlased süüdistasid Iisraeli ülemäärase jõu kasutamises. Sama tegi ka Türgi.

Iisraeli relvajõudude sõnul kasutasid äärmusvõitlejad suuremaid meeleavaldusi kattevarjuna piiri ületamiseks või rünnakute korraldamiseks.

«Tegemist ei ole rahumeelse demonstratsiooniga,» lausus Iisraeli sõjaväeametnik ajakirjanikele.

«Katseid tara kahjustada ja piir ületada ei olnud vähe,» lisas ta.

Sõjaväe hinnangul osales protestides umbes 30 000 inimest.

«Märatsejad veeretasid põlevaid autokumme ja loopisid kive tara ja (Iisraeli) sõdurite suunas, kes vastasid märulivastaste vahenditega ja tulistasid peamiste õhutajate suunas,» märgiti relvajõudude avalduses.

Protestijad nõudsid sadadele tuhandetele palestiina põgenikele õigust naasta. Osalejate seas oli ka Hamasi liider Ismail Haniya, kes polnud aastaid käinud nii lähedal piirile.

Hamas ja Iisrael on pidanud 2008. aastast saadik kolm sõda, neist viimane 2014. aastal lõppes hapra vaherahuga.

Palju väiksemad protestid leidsid aset ka okupeeritud Läänekaldal.

Reede õhtul kutsusid Gaza liidrid protestijaid piirilt kuni laupäevani taanduma. Ühtekokku on meeleavaldusi kavandatud kuueks nädalaks ehk kuni uue USA suursaatkonna avamiseni Jeruusalemmas 14. mail.

Palestiina president Mahmud Abbas kuulutas laupäevaks välja rahvusliku leina.

USA saatkonna lähenev kolimine on märksa pingestanud olukorda piirkonnas.

President Donald Trumpi detsembrikuine otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana on vihastanud palestiinlasi, kes näevad linna annekteeritud idaosas oma tulevase riigi pealinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles