Trump sarjas Mehhikot tegevusetuse eest rände osas (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Capital Pictures/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi sõnul teeb Mehhiko väga vähe, et peatada inimeste voolu üle Ühendriikide piiri, ning ähvardas võtta kättemaksuks sihikule Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe NAFTA.

Trumpi ülestõusmispühade kommentaar Twitteris oli ilmselt reaktsioon sadade keskameeriklaste «migrantide ristikäiguks» ristitud teekonnale läbi Mehhiko USA piirile.

«Mehhiko teeb väga vähe, kui üldse midagi, et takistada inimeste voolu üle lõunapiiri Mehhikosse ja sealt edasi USA-sse. Nad naeravad meie tobedate immigratsioonideaduste üle,» säutsus president.

«Nad peavad lõpetama suure uimastite- ja inimeste voolu või ma peatan nende rahalehma, NAFTA. VAJAME MÜÜRI!»

Rühmitus nimega Pueblo Sin Frontera ehk Piirideta inimesed korraldas massilise inimeste rännu läbi Mehhiko, et aidata Kesk-Ameerika migrantidel vältida teel USA piirile kuritegelike jõukude ja võimude ahistamist.

Umbes 1500 migranti Guatemalast, El Salvadorist ja Hondurasest, sealhulgas terved pered asusid 25. märtsil teele Mehhiko lõunaosariigist Chiapasest.

«Need suured inimestevoolud soovivad ära kasutada DACA-t,» märkis Trump, viidates Barack Obama administratsiooni ajal kehtestatud programmile (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Trump tühistas programmi, mis kaitseb lapsena illegaalselt Ühendriikidesse saabunud immigrante, kuid mis on praeguseks takerdunud kohtutesse.

Tema katsed jõuda demokraatidega DACA osas kompromissile vastutasuks piirimüüri rahastamise eest on seni nurjunud.

Trumpi administratsioon püüab ühtlasi läbi rääkida 1994. aastal Kanada ja Mehhikoga sõlmitud kaubandusleppe NAFTA tingimuste üle.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles