Saudi kroonprints tunnistas Iisraeli õigust oma maale (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed bin Salman ja Donald Trump.
Mohammed bin Salman ja Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

Saudi Araabia de facto liidri kroonprintsi Mohammed bin Salmani sõnul on Iisraelil õigus oma kodumaale.

See esmaspäeval avaldatud seisukoht tähendab märkimisväärset muudatust kuningriigi senises poliitikas.

Saudi Araabial ja Iisraelil ei ole ametlikke diplomaatilisi suhteid, kuid kuluaarides on kontaktid viimastel aastatel hoogustunud.

Mõlemad riigid näevad Iraanis suurimat välisvaenlast ja Ühendriikides võtmeliitlast, samuti tunnistavad mõlemad islamiäärmuslastest lähtuvat ohtu.

Iisraeli konflikt palestiinlastega on olnud seni suurim takistus kahe riigi täiemahulise lähenemise teel ning Ar-Riyad toetab tänini palestiinlaste suveräänsusnõuet.

Kroonprints andis esmaspäeval usutluse USA ajakirjale The Atlantic.

"Ma usun, et palestiinlastel ja iisraellastel on õigus omaenda maale," ütles Ühendriikides kolmenädalasel visiidil olev Salman vastuseks väljaande peatoimetaja Jeffrey Goldbergi küsimusele: "Kas juutidel on õigus rahvusriigile vähemalt osal oma esivanemate maast?"

"Kuid meil peab olema rahulepe, et tagada normaalsed suhted ja stabiilsus kõigi jaoks," lisas ta.

2002. aastast alates on Saudi Araabia vedanud nn Araabia rahualgatust, mis näeb ette Iisraeli-Palestiina konflikti kahe riigi lahendust.

Kuid ükski nii kõrge Saudi ametiisik ei ole teadaolevalt avalikult tunnistanud Iisraeli "õigust" maale väljaspool praktilist vajadust kestev rahulepe tagada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles