Stoltenberg: NATO ei taha uut külma sõda (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (vasakul) ja Kanada peaminister Justin Trudeau.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (vasakul) ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

NATO ei ole huvitatud uuest võidurelvastumisest Venemaaga, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«Me ei vaja uut võidurelvastumist. Koondame tähelepanu sellele, kuidas vastata Venemaa tegevusele otsustava, karmi ja ennustatava, kuid samal ajal tasakaalustatud kaitsega,» ütles ta ühes Kanada peaministri Justin Trudeauga Ottawas antud pressikonverentsil.

NATO peasekretär käis Kanadas enne täna algavat USA visiiti. «Me ei taha uut külma sõda,» vastas peasekretär küsimusele, kas NATO kavatseb kehtestada Venemaale Salisbury juhtumiga seoses uued sanktsioonid.

Ta märkis seejuures: «Me püüdleme endiselt asjalikumate suhete poole Venemaaga (...). Me ei ürita seda isoleerida.» Samas ütles peasekretär, et NATO jätkab lahinguvalmiduse suurendamist Läänemere piirkonnas seoses Vene õppustega Baltimaade piiri ääres. Ta tunnustas Venemaa õigust korraldada õppusi oma alal, kuid märkis, et NATO jõud jäävad piirkonnas valvsaks ja suurendavad lahinguvalmidust.

Stoltenberg ütles, et Venemaale Arktikas vastuseismiseks kavatseb NATO luua eraldi Atlandi väejuhatuse. Vastav otsus kavatsetakse vastu võtta juulis toimuval tippkohtumisel. Praegu on NATO pöördunud oma liikmete poole palvega suurendada piirkonnas oma sõjalaevade, sealhulgas allveelaevade hulka. Sel viisil on tema sõnutsi võimalik säilitada alandatud pingetaset.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles