Lavrov saatis Johnsonile pildi natsitervitust tegevast Inglismaa jalgpallikoondisest (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondis Berliinis. Mäng lõppes Inglismaa 6-3 võiduga.
Inglismaa jalgpallikoondis Berliinis. Mäng lõppes Inglismaa 6-3 võiduga. Foto: Rights Managed/Illustrated London News Ltd/Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov saatis oma Suurbritannia ametivennale Boris Johnsonile kurikuulsa ja vastuolulise 1938. aastast pärineva pildi, millel on näha natsisaluuti tegevat Inglismaa jalgpallikoondist.

Johnson võrdles Venemaal sel suvel toimuvaid jalgpalli maailmameistrivõistlusi Adolf Hitleri 1936. aasta Berliini olümpiamängudega. Selle peale otsustas Lavrov Johnsonit narrida ja saatis talle vastuolulise pildi.

Mõnitamine lisab veelgi pingetele, mis on kõrgele tõusnud seoses endise Venemaa spiooni Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisega. Diplomaatide ja spioonide riigist väljasaatmise järel on Venemaa Suurbritanniat tulega mängimises süüdistanud.

1938. aastast pärineval fotol on näha Inglismaa jalgpallikoondist enne Berliinis toimunud kohtumist Saksamaaga, kus mõlemad meeskonnad olid sunnitud natsitervitusega esinema.

Inglastele anti natsitervituse tegemiseks korraldus Saksamaa ametnike poolt, kelle mõtet toetas toonane Suurbritannia suursaadik Saksamaal. Tol ajal lootis Briti peaminister Neville Chamberlain Hitleriga lepituspoliitikat ajada, et seeläbi sõda vältida.

Sir Stanley Matthews.
Sir Stanley Matthews. Foto: Rights Managed/Mary Evans / John Massey Stewart/Scanpix

1938. aastast pärineval pildil on näha ka jalgpallilegend Sir Stanley Matthewsi. Matthewsi poeg ütles ajakirjandusele, et tema isa oleks kahtlemata ärritunud, kui näeks, et Venemaa üritab teda poliitilise etturina kasutada.

Matthews oli 1938. aastal 23-aastane ja tema poja sõnul ei soovinud ükski Inglismaa mängija natsisaluuti teha. Jalgpalliliit oli aga mängijatele öelnud, et kui natsitervitusest keeldutakse, siis ei tasu enam Inglismaa esindamisest isegi mitte unistada.

Matthewsi poja sõnul polnud tema isa poliitikast eriti huvitatud. Stanley juunior sõnas: «Mul oleks parem mitte väga palju öelda, sest muidu võib keegi proovida mind mürgitada.» Tema sõnul näitab pildi kasutamine vaid Venemaa meeleheitlikku katset midagi välja mõelda.

«Ma tean, et ta polnud selle tegemise üle õnnelik, aga ta tundis, et peab seda jalgpalliliidu ja suursaadiku surve tõttu tegema,» ütles poeg. Inglismaa koondise natsitervitus Berliinis leidis aset vaid kaks kuud pärast seda, kui Hitler Austria okupeeris.

Briti välisministeeriumi allikas ütles Mirrorile: «Venemaa välisminister kasutaks oma aega oluliselt paremini, kui ta kirjutaks vastuse meie küsimustele härra Skripali ja tema tütre mõrvakatsete kohta.» Allika sõnul üritab Lavrov viia tähelepanu eemale tõenditelt, mille kohaselt oli Venemaa Skripali mürgitamise taga.

«Lavrov üritab tahtlikult Suurbritannia valitsust provotseerida, väites, et Suurbritannia oli fašismi kaasosaline. Nad üritavad kõigi tähelepanu tänaselt kurjuselt kõrvale juhtida sellega, et toovad esile vead, mis tehti peaaegu 100 aastat tagasi,» lisas ta.

Lavrovi ja Johnsoni suhted on pikalt keerulised olnud. Mehed läksid omavahel detsembris avalikult tülli, kui Johnson külastas esimese Briti välisministrina viimase viie aasta jooksul Venemaad.

Johnson segas vahele Lavrovi väidetele selle kohta, et Venemaa polnud Brexiti referendumiga seotud.

Pressikonverentsi lõpus tegi Johnson nalja ja sõnas: «See näitab usaldust, et kohe siia jõudes andsin ma oma mantli, kindad, mütsi ja kõik, mis mu taskutes oli - salajane või mitte - Sergei Lavrovile, teades, et ta valvab neid.»

Lavrov sõnas: «Ma saan öelda, et Borisi taskutes polnud midagi.» Johnson vastas omakorda: «Ehk siis sa otsisid need juba läbi!»

Boris Johnson (vasakul) ja Sergei Lavrov Moskvas.
Boris Johnson (vasakul) ja Sergei Lavrov Moskvas. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles