Trumpi nõunikud on Muelleri vallandamist mitu kuud kaalunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Allikate sõnul on president Donald Trump oma nõunikega juba mitu kuud arutanud eriuurija Robert Muelleri vallandamist ja Valges Majas paistab valitsevat üksmeel, et presidendil on selleks täielik õigus.

Eile teatas ka Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders, et Trumpi arvates on tal õigus Vene kokkumängu uurimisega tegelev Mueller vallandada. Sanders küll ei öelnud, et president seda ka teha kavatseb.

Allikate sõnul on Muelleri vallandamine olnud Valges Majas tõsine jututeema Trumpi abile Paul Manafortile ja tema kaastöölisele Rick Gatesile süüdistuste esitamisest alates.

«Interpretatsioon on see, et nad võivad seda teha,» teatas allikas CNN-ile. Teine asjaga kursis olev allikas kinnitas, et administratsioonis valitseb usk, et neil on volitus Mueller vallandada.

Väidetavalt on Trump vallandamise osas pidanud nõu ka kongressi liikmetega. Seadusandjate sõnul oleks taoline käik aga novembrikuiseid vahevalimisi silmas pidades katastroofilise mõjuga.

Seaduse kohaselt on eriuurijat õigus vallandada ainult justiitsministril, kui eriuurija on leitud olevat süüdi väärteos või mõnes muus mõjuvas rikkumises.

Kuna justiitsminister Jeff Sessions end 2016. aasta presidendikampaaniaga seotud uurimusest tagandas, on vallandamise õigus ainult aseminister Rod Rosensteinil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles