Pentagoni paberite vilepuhuja: Mattis kaitsku maailma Trumpi eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
endine sõjaväeanalüütik Daniel Ellsberg, kes lekitas Vietnami sõda puudutavat tundlikku infot.
endine sõjaväeanalüütik Daniel Ellsberg, kes lekitas Vietnami sõda puudutavat tundlikku infot. Foto: KAREN BLEIER/AFP/Scanpix

Pentagoni paberite vilepuhuja Daniel Ellsberg kutsus eile USA kaitseministrit James Mattist kaitsma maailma president Donald Trumpi eest, et too ei astuks sõjalisi samme ega kasutaks tuumarelvi.

«Olukord on lähemal tuumarelvade võimalikule kasutamisele kui kunagi varem 50 aasta jooksul,» ütles endine kõrge sõjaväeanalüütik ja tuumasõjaplaneerija, kellest sai maailmakuulus vilepuhuja.

«See on väga ohtlik aeg,» ütles ta intervjuus AFP-le, märkides, et Trumpi sõnasõda Põhja-Koreaga oli esimene kord alates 1962. aasta Kuuba raketikriisist, kui USA president ähvardas astuda sõjalisi samme teise tuumarelvariigi vastu.

Praegu on lisaks USA-le veel neli tuumarelvariiki Venemaa, Iisrael, Suurbritannia ja Prantsusmaa seotud vaenutegevusega Süürias.

«Ma kardan, et presidendil on väga tugev kiusatus alustada sõda kattevarjuks eriprokuröri vallandamisele,» ütles Ellsberg, viidates Robert Muellerile, kes uurib Trumpi kampaaniameeskonna sidemeid Venemaaga USA 2016. aasta presidendivalimiste ajal.

Ellsberg lekitas ligi pool sajandit tagasi tuhandeid dokumente, mis paljastasid, et USA administratsioonid olid valetanud avalikkusele Vietnami sõja kohta.

Ellsbergi sõnul peab kaitseminister James Mattis olema valmis seisma vastu Trumpi impulsiivsetele ja hoolimatutele korraldustele minna sõtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles