Iraani vaimulik kutsus üles valuutavahetajaid tapma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasser Makarem Shirazi.
Nasser Makarem Shirazi. Foto: twitter.com

Juhtival positsioonil Iraani konservatiive vaimulik kutsus üles tapma mitmeid suuremaid valuutavahetajaid, et lõpetada iraanlaste tegevus kukkuva kursiga riaalide välisvaluutasse vahetamisel.

Iraani riaal jõudis sel nädalal rekordiliselt madalale tasemele, kaotades USA dollari suhtes 35 protsenti oma väärtusest. Valuutakriisi põhjuseks on hirm uute Ühendriikide majandussanktsioonide ees.

Valuuta langus viis paanilise rahavahetamiseni. Languse lõpetamise nimel kuulutas valitsus välja fikseeritud hinna 42 000 riaali dollari eest. Mustal turul on väidetavalt kurss juba 60 000 riaali.

Lisaks sulgesid võimud mitmeid autoriseerimata valuutavahetuskontoreid ja vahistasid kümneid isikuid, keda süüdistatakse välisvaluuta turuga manipuleerimises.

Iraani vaimuliku juhi ajatolla Nasser Makarem Shirazi meelest ei olnud meetmed aga piisavad ja vaimulik kutsus üles rahavahetajaid hukkama.

«Mitmed peamised valuutavahetajad tuleks saata korruptsiooni levitamise tõttu kohtu ette ja hukata islami põhimõtetele vastavalt,» teatas Shirazi Qomis kõneledes.

«Hiljutised välisvaluutaga seotud sündmused näitavad, et meie riigis tegutsevad variserid kavandavad uut plaani koostöös oma välisisandatega, et paisata riik kaosesse ja halvata majandus,» märkis vaimulik.

Iraani riaali ostujõu langus on sel aastal ajanud tänavale tuhandeid inimesi, kes avaldavad meelt tõusvate hindade ja majandusraskuste vastu. Mõned meeleavaldused on muutunud protestiks riigi juhtkonna vastu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles