Trump kinnitab: CIA juht käis Pyonyangis (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane USA välisminister ja praegune CIA juht MIke Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Tulevane USA välisminister ja praegune CIA juht MIke Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix

USA president Donald Trump saatis Luure Keskagentuuri (CIA) juhi Mike Pompeo Põhja-Koreasse kohtuma selle liidri Kim Jong-uniga, et ette valmistada kahe riigi tippkohtumist, vahendab New York Times.

Kaks salajase reisi asjaoludega tuttavat ametnikku kinnitasid, et reis leidis aset lähinädalatel, tõenäoliselt ülestõusmispühade ajal. Trump tunnistas ettevõtmist eile ka isiklikult, kui ütles, et USA on Põhja-Koreaga kõrgetasemelistes otsekõnelustes ja Washington kaalub kohtumiseks viit asukohta.

Valge Maja on Pyongyangiga läbirääkimiste pidamiseks eelistanud luurekanaleid diplomaatilistele läbirääkimistele sestsaadik, kui Trump võttis Kimi kohtumispakkumise läinud kuul ootamatult vastu.

Pompeo, kes on saamas Ühendriikide välisministriks, on Põhja-Koreaga suhelnud läbi CIA ja selle Põhja-Korea alternatiivi Üldluurebüroo.

Trump teatas eile samuti, et annab oma õnnistuse kahe Korea tippkohtumisele, et arutada sõja lõppu. Lisaks vihjas ta, et Soul ja Pyongyang võivad enne tema kohtumist Kimiga teatada mingist leppest.

Trump kinnitas täna spekulatsioonide valguses, et Pompeo käis tõepooolest Pyongyangis. «Mike Pompeo kohtus Kim Jong-uniga läinud nädalal Põhja-Koreas. Kohtumine läks väga ladusalt ja hea suhe sai kinnituse. Hetkel töötame tippkohtumise korraldamise kallal.»

«Tuumarelvadest loobumine on hea kogu maailmale, sealhulgas Põhja-Koreale!» lisas Trump.

Eile kirjutati Lõuna-Korea päevalehes Munhwa Ilbo, et kahe riigi vahel on käimas läbirääkimised sõjaliste pingete maandamiseks ja vastuseisu lõpetamiseks enne, kui Kim ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in järgmisel reedel kohtuvad.

 Ta ei täpsustanud, kes tema valitsusest Pyongynagiga kontaktis on ega seda, milliseid paiku kohtumiseks kaalutakse.

"Mike Pompeo met with Kim Jong Un in North Korea last week. Meeting went very smoothly and a good relationship was formed. Details of Summit are being worked out now," tweeted Trump.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles