Pittsburghi politsei valmistub Muelleri vallandamisega kaasnevateks rahutusteks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriuurija Robert Mueller.
Eriuurija Robert Mueller. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Pittsburghi linna politsei on viinud korrakaitsjad kõrgendatud valmisolekusse puhuks, kui president Donald Trump peaks eriuurija Robert Muelleri vallandama.

Politseiülema memoga anti uurijatele korraldus viia eriolukordades kasutamiseks mõeldud varustus määramata ajaks valmisolekusse.

Kirjas lisati, et kui Trump otsustab Muelleri vallandada, järgnevad sellele tõenäoliselt laialdased meeleavaldused.

Mueller juhib juurdlust Trumpi kampaaniameeskonna ja Kremli võimaliku kokkumängu osas.

Linna ametnikud selgitasid, et tegu on pelgalt ettevaatusabinõuga ning Trumpi plaanide osas neil mingit detailset ülevaadet ei ole.

«Protest oleks pooleldi spontaanne ja vägagi tõenäoliselt puhkeks lühikese etteteatamisega,» kirjutas politseiülem Victor Joseph.

«Alates neljapäevast peavad kõik uurijad tooma määramata ajaks tööle täieliku vormi ja kogu eraldatud kaitsevarustuse,» lisas Joseph.

Pittsburghi avaliku ohutuse volinik Wendell Hissrich sõnas, et linna jaoks on tavapärane teatud sündmusteks või ohtudeks valmistuda.

«Antud juhul ei ole me koostanud hinnangut potentsiaalsete häirete võimalikkuse osas, samuti ei ole meil eelteavet presidendi otsuste kohta,» märkis Hissrich.

Seni on sotsiaalmeedias kohalikele meeleavaldustele registreerunud 2300 inimest, kuid see arv võib sündmuste arenedes kasvada.

Kuigi Pittsburgh ei oleks Muelleri vallandamise puhul ilmselt kõige plahvatusohtlikum piirkond, peaksid kõik Ühendriikide suuremad linnad end võimalike rahutuste puhkemiseks valmis seadma. Sotsiaalmeedias on ringelnud üleskutsed ja petitsioonid Muelleri vallandamise korral massimeeleavaldused korraldada.

Muelleri ja asejustiitsminister Rod Rosensteini vallandamine on viimastel nädalatel muutunud üha tõenäolisemaks. Eelmisel nädalal korraldatud reid Trumpi advokaadi Michael Coheni koju, hotellituppa ja tööruumidesse kutsus Trumpilt esile väga vihase reaktsiooni, mille järel president vihjas esimest korda avalikult võimalusele eriuurija vallandada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles