Itaalia valitsuse moodustamine lükkus taas edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roberto Fico.
Roberto Fico. Foto: Riccardo De Luca/AGF/SIPA / Scanpix

Itaalia valitsev vasaktsentristlik Demokraatlik Partei (PD) lükkas edasi otsuse võimuliidu moodustamise kohta eliidivastase Viie Tähe Liikumisega (M5S), pikendades üle pooleteise kuu kestnud poliitilist ebakindlust riigis.

PD ajutine esimees Maurizio Martina ütles, et vaatamata tähtsatele edusammudele seni viimases konsultatsioonivoorus, ei saa ta varjata ees seisvaid raskusi. «Oleme erinevaid poliitilised jõud, millel on väga erinevad vaated,» ütles ta võimaliku koalitsioonivalitsuse kohta M5Siga.

Itaalias kestab poliitiline ebastabiilsus alates 4. märtsi üldvalimistest, mille järel ei ole poliitilised jõud suutnud jõuda kokkuleppele valitsuse moodustamises.

President Sergio Mattarella palus Viie Tähe Liikumisse kuuluvat parlamendi alamkoja spiikrit Roberto Ficot uurida võimalusi alliansiks demokraatidega ja sellest täna aru anda.

Demokraadid olid valimiste suured kaotajad. Paremtsentristlik koalitsioon eesotsas Põhjaliigaga kogus 37 protsenti häältest. Samasse koalitsiooni kuulus ka Silvio Berlusconi Forza Italia.

Viie Tähe Liikumine tuli 33 protsendiga teiseks ja demokraadid 23 protsendiga kolmandaks.

Konsultatsioonid 5SMi ja paremtsentristide vahel tulemusi ei andnud ning president oli sunnitud patiseisu murdmiseks soovitama 5SMi ja PD võimalikku liitu.

M5Si liider Luigi di Maio püüdis veenda Põhjaliiga juhti Matteo Salvinit Berlusconist lahku lööma, kuid Salvini jäi lojaalseks.

Põhjaliiga on olnud väiksem partner kolmes Berlusconi valitsuses, kuid nende tugev tulemus muutis jõudude vahekorda tavaliselt Berlusconi juhitavas koalitsioonis.

Di Maio on välistanud Forza Italia osaluse Viie Tähe Liikumise valitsuses.

PD välistas valimiste järel esialgu võimuliidu moodustamise nii 5SMi kui ka paremtsentristidega, kuid Martina ütles sel nädalal, et tema erakond on uues olukorras valmis läbi rääkima.

Valimiskampaania ajal kostitas M5S PDd ägeda kriitikaga ning erakondade vahel valitsevad paljudes küsimustes suured erimeelsused.

Di Maio kordas täna taas, et kui tema valitsuse moodustamise katse nurjub, peaks president välja kuulutama uued valimised. «Kui me uuesti hääletame, olen veendunud, et Viie Tähe Liikumine väljub sellest veelgi tugevamana,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles