Armeenia liberaaldemokraadid kutsuvad Pašinjani peaministriks valima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan oma toetajate keskel kogunemisel Vanadzori linnas laupäeval.
Armeenia opositsiooniliider Nikol Pašinjan oma toetajate keskel kogunemisel Vanadzori linnas laupäeval. Foto: Sergei Grits / AP / Scanpix

Armeenia liberaaldemokraatlik partei Ramkavar-Azatakan tegi täna parlamendile ettepaneku nimetada 1. mail uueks peaministriks protestijuht ja opositsioonierakonna Elk parlamendifraktsiooni juht Nikol Pašinjan.

«Me kutsume valima Nikol Pašinjani 1. mail peaministriks ja tegema talle ülesandeks uue ajutise valitsuse moodustamine, et tagada valitsusorganite katkematu töö,» ütles erakond avalduses.

Selles manitsetakse Pašinjani tegutsema rangelt põhiseaduse alusel, hoolimata sellest, mida nõuavad tema toetajad, ning tegema tihedat koostööd Armeenia ja Mägi-Karabahhi presidendiga ning armeenia kiriku katoolikusega.

Ramkavar-Azatakan tõi esile sammud, mida oodatakse uuelt peaministrilt.

Ta peaks  liberaaldemokraatliku erakonna arvates saatma laiali parlamendi ja tegema presidendile ettepaneku kuulutada välja uued parlamendivalimised. Lisaks tuleb nende soovitusele enne valimisi viia valimisseadused kooskõlla demokraatlike normidega. Samuti kutsus Ramkavar-Azatakan uut peaministrit üles esitama seaduseelnõud, mis suurendaks presidendi võimu ja piiraks «peaministri ülivõimu».

Pašinjan kohtus täna hommikul president Armen Sargsjaniga, et arutada riigis tekkinud poliitilist olukorda.

«Me arutasime sisepoliitilist olukorda, viimaseid sündmusi ja võimalikke lahendusi,» ütles Pašinjan Facebookis.

Jerevanis ja mitmes teises Armeenia linnas on alates 13. aprillist toimunud ööpäevaringsed meeleavaldused ekspresident Serž Sargsjani peaministriks nimetamise vastu. 23. aprillil astus Sargsjan valitsusjuhi kohalt tagasi, peaministri kohusetäitjaks määrati Vabariikliku Partei liige Karen Karapetjan. Sellest hoolimata protestid jätkusid.

Pašinjan nõuab kõigi vabariiklaste eemaldamist võimult ja uue peaministri valimist.

Armeenia parlament arutab peaministri valimise küsimust 1. mai erakorralisel istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles