Hiina kutsub Iraani tuumalepet säilitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esines avaldusega, milles süüdistas Iraani salajase tuumaprogrammi arendamises.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esines avaldusega, milles süüdistas Iraani salajase tuumaprogrammi arendamises. Foto: Sebastian Scheiner / AP / Scanpix

Hiina kutsus täna rahvusvahelist Iraani tuumalepet säilitama, ehkki Iisrael süüdistab Teherani tuumategevuses.

Välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunyingi sõnul juhib Hiina tähelepanu asjaolule, et ÜRO Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur on kümnel korral Iraani kontrollides leidnud, et riik peab kokkuleppest kinni, ning selle tagamiseks on rakendatud ranged kontrollmeetmed.

«Praegu on kõige olulisem, et kõik asjaosalised peaksid silmas suurt pilti ja pikaajalisi huve ning peaksid kokkuleppest kinni ja täidaksid seda ustavalt,» ütles Hua ajakirjanikele.

Hiina aitas ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena 2015. aastal Iraaniga tuumaprogrammis kokkuleppele jõuda, mis võimaldas tühistada osa riigile kehtestatud majandussanktsioonidest.

USA välisminister Mike Pompeo ütles, et Ühendriigid arutavad Iisraeli väidetavaid tõendeid teiste leppe osapooltega, enne kui president Donald Trump tuumaleppest taandumise kohta otsuse langetab.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) sõnul pole olnud tõsiseltvõetavaid märke tegevuse kohta Iraanis, mis viitaksid tuumalõhkekeha arendamisele pärast 2009. aastat.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles esmaspäeval, et juudiriik on saanud enda käsutusse pool tonn" Iraani dokumente, mis tõendavad varasema salajase tuumarelvaprogrammi olemasolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles