Video: Kim külastas Hiinat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja Xi Jinping.
Kim Jong-un ja Xi Jinping. Foto: Ju Peng / AP / Scanpix

Hiina president Xi Jinping ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid täna Hiina kirdeosas asuvas sadamalinnas Dalianis.

Hiina riiklik telekanal CCTV näitas kaadreid Xist ja Kimist Daliani sadamalinnas jalutamas ja kõnelusi pidamas. Ametlik uudisteagentuur Xinhua teatas, et kaks liidrit kohtusid eile ja täna ning sõid ka koos lõunat.

Lõuna-Korea päevaleht Chosun Ilbo edastas eile, et Trump ja Kim kohtuvad ilmselt juunis Singapuris.

Analüütikute sõnul võis visiidi eesmärk olla majanduslike sanktsioonide leevendamise arutamine.

Hiina meedia teatel kinnitas Kim, et tuumarelvade omamine ei ole Põhja-Koreale hädavajalik ja denukleariseerimine on võimalik kui kõik osapooled nõustuvad loobuma Põhja-Korea vastu suunatud agressioonist.

«Põhja-Korea on jätkuvalt pühendunud Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele ja riigil ei ole vajadust tuumarelvade järele, kui üks asjassepuutuv osapool lõpetab vaenuliku poliitika ja riigi julgeoleku ähvardamise,» vahendas CCTV Kimi Xi-le tehtud märkusi, mis olid suunatud USA-le.

«Luban luua vastastikuse usalduse USAga läbi dialoogi,» vahendas telekanal Põhja-Korea liidri sõnu.

Tegemist on Kimi teise visiidiga Põhja-Korea ainsa liitlase juurde viimase pooleteise kuu jooksul. Märtsi lõpus tegi ta Hiinasse kolmepäevase visiidi.

27. aprillil pidas Kim ajaloolise kohtumise Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga ja tal seisab ees kohtumine USA presidendi Donald Trumpiga mais või juuni algul.

Trump teatas vahetult pärast Hiina riigimeedia teadet Xi ja Kimi kohtumisest, et peab täna Hiina presidendiga kõnelusi Põhja-Korea ja kaubanduse üle.

«Räägin oma sõbra, Hiina presidendi Xi´ga täna hommikul kell 8.30 (Eesti aeg 14.30). Peateemad on kaubandus, kus hakkab juhtuma häid asju, ja Põhja-Korea, kus suhted ja usaldus on suurenemas,» säutsus Trump Twitteris.

Jaapani ja Lõuna-Korea ajakirjandus spekuleerisid varem Kimi võimaliku Hiina-visiidi üle pärast Põhja-Korea lennufirma Air Koryo lennuki maandumist Dalianis eile õhtul ja tänast lahkumist. Seda lennukit kasutavad tavaliselt Põhja-Korea tippametnikud.

Põhja-Korea liidri lennuk. 
Põhja-Korea liidri lennuk. Foto: Minoru Iwasaki / AP

Sarnaselt Kimi esimesele visiidile kinnitas Hiina tema külaskäiku alles pärast seda, kui Põhja-Korea liider oli juba riigist lahkunud. Märtsikuisel Hiina-visiidil, mis oli Kimi esimene pärast võimuletulekut 2011. detsembris, käis Põhja-Korea liider rongiga.

Põhja-Korea ja Daliani vahel ei ole regulaarlende.

Eelmisel nädalal kohtus Kimiga Pyongyangis Hiina välisminister Wang yi.

Analüütikute sõnul tahab Hiina tagada, et riik kaasatakse Põhja- ja Lõuna-Korea kõnelustesse aastatel 1950-1953 kestnud ja relvarahuga lõppenud Korea sõda lõpetava rahulepingu üle. Samuti soovib Peking analüütikute sõnul tagada, et diplomaatiline sula Pyongyangi ja Washingtoni vahel ei vii kokkuleppeni, mis ei ole selle huvides.

Lõuna-Korea päevaleht Chosun Ilbo edastas eile, et Trump ja Kim kohtuvad ilmselt juunis Singapuris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles