Iraani kõrge vaimulik ähvardas kaht Iisraeli linna hävinguga

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrge vaimulik ajatolla Ahmad Khatami jaanuaris.
Iraani kõrge vaimulik ajatolla Ahmad Khatami jaanuaris. Foto: AP/Scanpix

Iraani kõrge vaimulik ähvardas reedel kaht Iisraeli linna hävinguga, kui juudiriik peaks «rumalalt käituma» ja islamivabariigi rünnakule uuesti vastulöögi andma.

Ajatolla Ahmad Khatami märkused järgnevad viimase nädala jooksul aset leidnud pingetõusule, mis ähvardab tuua kaasa laiema sõja kahe vihavaenlase vahel, kes on Süürias ja Liibanonis vahemeeste kaudu teineteise vastu pikka aega võidelnud.

Iisraeli sõjavägi teatas neljapäeval rünnakust mitmekümnele Iraani sihtmärgile Süürias ja ütles, et see tehti vastuseks Iraani raketilöögile juudiriigi positsioonidele Golanis.

Peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et Iraan «ületas punase joone» ning selle tagajärjeks on Iisraeli rünnak Süüria sihtmärkidele.

Iisrael on juba ammu hoiatanud, et ei aktsepteeri Iraani sõjalist kohalolekut Süürias, kus islamivabariik toetab seitsmeaastases kodusõjas president Assadi režiimi.

Neljapäeva hommikul korraldatud õhurünnakud olid Iisraeli suurim sõjaline operatsioon Süürias alates 1973. aasta sõjast.

Khatami, kes on korranud Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei sõnu, mille kohaselt Iisraeli 25 aasta pärast enam ei eksisteeri, ütles, et juudiriik võib seista silmitsi hävinguga, kui ta jätkab Teheranile väljakutse esitamist.

«Islamivabariigi püha süsteem hoogustab iga päev raketivõimekusi, et Iisrael, see okupatsioonirežiim, muutub unetuks ja seda jälitab pidev õudusunenägu, et kui ta peaks tegema midagi rumalat, siis me teeme Tel Avivi ja Haifa maatasa,» vahendas riigitelevisioon Khatami sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles