Aserbaidžaan hoiatas Armeeniat ulatusliku sõjalise rünnaku eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägi-Karabahhi omakaitseüksuste positsioonid.
Mägi-Karabahhi omakaitseüksuste positsioonid. Foto: RIA Novosti / Sputnik / Scanpix

Aserbaidžaan hoiatas Armeeniat, et on valmis ulatuslikuks sõjaliseks operatsiooniks ning nimetas naaberriigi uue juhi kommentaare Mägi- Karabahhi piirkonna osas lubamatuteks.

Ähvarduse edastas Aserbaidžaani kaitseminister Zakir Hasanov laupäevasel kohtumisel aseri sõjaväeametnikega, teatas riigi kaitseministeerium.

Avaldus tehti kolm päeva pärast seda kui Armeenia värske peaminister Nikol Pašinjan külastas Mägi-Karabahhi piirkonda, mis de jure kuulub Aserbaidžaanile, kuid mida kontrollivad armeenlaste üksused.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan (keskel) koos kohalikega Mägi-Karabahhi keskuses Stepankertis.
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan (keskel) koos kohalikega Mägi-Karabahhi keskuses Stepankertis. Foto: KAREN MINASYAN / AFP / SCANPIX

Enne ametisse valimist parlamendi ees peetud kõnes 8. mail ütles Pašinjan, et tema võimule aidanud revolutsioon viib selleni, et tunnustatakse ka Karabahhi enesemääramisõigust.

Aserbaidžaani kaitseminister Zakir Hasanov.
Aserbaidžaani kaitseminister Zakir Hasanov. Foto: Murat Cetinmuhurdar / AP / Scanpix

Hasanov hurjutas Armeenia ametivõime, sealhulgas Pašinjani mõtlematute avalduste eest, mis on tehtud pärast võimuvahetust riigis.

«Kaitseminister hoiatas Armeenia sõjalist ja poliitilist juhtkonda, et selline käitumine vastase poolt ei ole aktsepteeritav ja Aserbaidžaani armee on täielikult valmis laiaulatuslikuks sõjaliseks operatsiooniks,» teatas ministeerium.

Peamiselt armeenlastega asustatud Mägi-Karabahh kuulutas ennast Aserbaidžaanist iseseisvaks aastatel 1988–1994 väldanud konflikti käigus. Sõjategevuses hukkus 30 000 inimest ja sajad tuhanded pidid kodust pagema.

Rahvusvaheline üldsus peab piirkonda endiselt Aserbaidžaani osaks ja mitte ükski riik pole tunnustanud Mägi-Karabahhi iseseisvana. Katsed konflikti lahendada pole kolme aastakümne kestel tulemusi andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles