EL leppis kokku ühtses lähenemises Iraani tuumalepingu päästmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: VASSIL DONEV / AFP/Scanpix

Bulgaarias kohtunud Euroopa Liidu (EL) liidrid leppisid eile kokku «ühtses lähenemises» Iraani tuumalepingu päästmisele, teatasid diplomaatilised allikad.

Riigijuhid kiitsid heaks kava toetada lepingut, kuni Iraan sellest kinni peab. Ühtlasi lepiti kokku alustada tööd Euroopa ettevõtete kaitsmiseks, mis kannatavad USA otsuse mõjude all.

Euroopa Liidu 28 liikmesriigi liidrid arutavad tuumalepet kolmapäeval ja neljapäeval Bulgaaria pealinnas Sofias peetaval mitteametlikult tippkohtumisel.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk süüdistas Iraani tuumaleppest lahkunud ning Euroopale kaubandustariifid kehtestanud USA presidenti Donald Trumpi tujukuses ning agressiivses enesekindluses. Tusk taunis Washingtoni samme Bulgaaria pealinnas Sofias enne ELi liidrite kohtumist.

Euroopa Liit on varem lubanud üheksapunktilist majandusplaani Iraani tuumaleppe päästmiseks pärast USA otsust leppest taganeda.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kutsus esmaspäeval teisi leppepooli andma Iraanile tagatisi, et leppega seotud Teherani huvid tagatakse ka edaspidi.

Tuumaleppe Iraaniga sõlmisid 2015. aastal Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA ja sellega leevendati Iraanile selle tuumaprogrammi eest kehtestatud sanktsioone vastutasuks islamivabariigi tuumaprogrammi piiramise eest.

USA president Donald Trump teatas 8. mail USA lahkumisest tema sõnul «vigasest» rahvusvahelisest tuumaleppest Iraaniga ning kinnitas, et Ühendriigid taaskehtestavad «karmimad võimalikud» majandussanktsioonid islamivabariigi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles