Iraani tuumaleppe osalised kohtuvad esimest korda ilma Ühendriikideta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjaväeveok sõjaväeparaadil kandmas õhutõrjeraketi osasid.
Iraani sõjaväeveok sõjaväeparaadil kandmas õhutõrjeraketi osasid. Foto: ATTA KENARE/AFP/Scanpix

Iraani tuumaleppe osalised kohtuvad täna Viinis islamivabariigiga ja teevad katse päästa lepe pärast USA väljaastumist.

Esimest korda pärast tuumaleppe allkirjastamist 2015. aastal tulevad Hiina, Venemaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa Iraani palvel kokku Ühendriikideta, kes teatas 8. mail leppest lahkumisest.

USA president Donald Trump oli tema eelkäija Barack Obama ajal allkirja saanud tuumalepet pikka aega maapõhja kirunud, sest tema väitel ei piisavat sellest Iraani tuumaambitsioonide peatamiseks.

Trumpile ei olnud meeltmööda ka asjaolu, et lepe ei piira Iraani ballistilist raketiprogrammi ega sekkumist regionaalkonfliktidesse Jeemenis, Iraanis ja Süürias.

Ühendriikide väljaastumisest saadik on teised allkirjastajad püüdnud leida diplomaatilist teed leppe säilitamiseks.

Neljapäeval AFP käsutusse jõudnud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) raporti põhjal peab Iraan leppega kehtestatud piirangutest endiselt kinni.

IAEA kutsub aga Iraani minema oma õiguslikest kohustustest veelgi kaugemale, et suurendada rahvusvahelist usaldust.

Iraan on öelnud, et ootab Euroopa Liidu riikidelt konkreetseid tagatisi riigi huvide kaitsmiseks ja otsustab nende põhjal, kas tuumaleppesse jääda. Vastasel juhul on ta ähvardanud uraanirikastusprogrammi taaskäivitada.

Viis leppele truuks jäänud riiki soovivad selle ka edaspidi säilitada. Euroopa riigid on öelnud, et ei välista kõnelusi leppe haarde laiendamiseks.

Iraani ametnikud on hoiatanud, et Viini kohtumisel pühendutakse olemasolevale lepingule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles