Kim Jong-Uni nõunik sõidab Trumpile kirja viima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi ja Kimi tippkohtumise auks münditud münt.
Trumpi ja Kimi tippkohtumise auks münditud münt. Foto: STR / AFP/Scanpix

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni nõunik sõidab täna Washingtoni, et anda edasi riigipea kiri USA presidendile Donald Trumpile.

USA välisminister Mike Pompeo ütles eile pärast New Yorki külastanud Põhja-Korea endise sõjaväeluure juhi Kim Yong-choliga kohtumist, et kõnelused liiguvad õiges suunas.

«Meie riikide suhetes on pöördeline hetk ja oleks väga traagiline see võimalus raisku lasta,» sõnas ta.

Pompeo ei soovinud öelda, kas 12. juuniks kavandatud Singapuri kohtumine on taas päevakorral. Ta ei öelnud ka, kas Trump langetab otsuse pärast Kimi kirja lugemist.

Trump ütles eile, et varsti jõuab temani kiri Põhja-Korea liidrilt Kim Jong-unilt ja ta ootab seda pikisilmi.

USA ja Põhja-Korea on pidanud tippkohtumise ootuses kõnelusi ka Singapuris ja kahe Korea vahelises demilitariseeritud tsoonis.

Trump kinnitas ajakirjanikele, et Põhja-Koreaga läheb väga hästi. Ta lisas, et Põhja-Koreaga tuumadesarmeerimisleppeni jõudmiseks tuleb võibolla isegi teine ja kolmas kohtumine, aga võibolla ei tule ühtki.

Kim Yong-chol on kõrgeim Põhja-Korea ametiisik, kes viimase 18 aasta jooksul on Ühendriike külastanud. Tema visiidis Valgesse Majja nähakse sümboolset märki eelmisel aastal Pyongyangi tuuma- ja raketikatsetuste tõttu süvenenud pingete kahanemisest.

Viimase kahe kuu jooksul kaks korda Põhja-Koreas käinud ja Kim Jong-uniga kohtunud Pompeo ütles, et Pyongyang kaalub strateegilisi muutusi, mida riik ei ole varem läbi viima valmistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles