Sloveenias peetakse ennetähtaegsed parlamendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parteijuhid Janez Janša, Marjan Šarec ja Milo Cerar.
Parteijuhid Janez Janša, Marjan Šarec ja Milo Cerar. Foto: AFP/SCANPIX

Sloveenias toimuvad pühapäeval ennetähtaegsed parlamendivalimised, kus võitu prognoositakse praegusele opositsioonile.

President Borut Pahor kuulutas valimised välja pärast seda, kui peaminister Miro Cerar märtsis kriiside tõttu valitsuses tagasi astus.

Kahe miljoni elanikuga Sloveenia majandus on olnud viimastel aastatel tõusuteel, kuid see ei ole aidanud valitsusel toetust säilitada.

Arvamusküsitluste põhjal on parlamendi suurimaks erakonnaks tõusmas ekspeaminister Janez Janša juhitav konservatiivne rändevastane Demokraatlik Partei (SDS), mida toetab ligi veerand valijaist.

Sellega saaks ta parlamendis enim kohti, kuid ei pruugi saada enamust. Asjatundjate hinnangul võib Janšal olla enamuse kokkusaamisega raskusi. Ta ise usub samas, et hääletustulemuste selgudes hakkab "telefon helisema".

Janšat tuntakse hästi Soomes, sest ta mõisteti 2013. aastal esmalt vangi pistiselubadusega nõustumise eest seoses Sloveenia ja Soome soomukitehinguga. Hiljem kohtuotsus tühistati ja saadeti tagasi alamasse astmesse, mis tõdes, et asi on aegunud ja vabastas Janša süüdistustest.

Nüüd lõppenud valimiskampaanias keskendus Janša suuresti sisserände vastustamisele. Demokraatlikku Parteid asus toetama ka migratsioonivastane Ungari peaminister Viktor Orbán, kes võttis mais algul osa SDS-i kongressist ja kordas vastuseisu EL-i rändepoliitikale.

"SDS-i ja Janša võit kindlustab sloveenia rahva ellujäämise," kuulutas Orbán.

2015. ja 2016. aasta rändelainega tuli üle Sloveenia piiri ligi pool miljonit inimest, kuid riiki jäi sellest murdosa, enamik liikus edasi Põhja-Euroopa poole.

"Hirmu külvamine ja naabermaa peaministri toomine meie valimistesse sekkuma on ületanud kõik piirid," ütleb koomikust poliitikuks pööranud   Marjan Šarec.

Süsteemivastaseks nimetatud Šareci LMŠ (Marjan Šareci nimekiri) on tõusmas parlamendi suuruselt teiseks jõuks. Igasuguse koostöö SDS-iga on on Šarec välistanud.

Janša on samas häirimatult oma poliitikat kaitsnud.

"Ungari on tänu oma pagulaspoliitikale turvaline maa, samas kui Belgia oma väära poliitika tõttu seda pole," kirjutas ta hiljuti Twitteris.

Ekspeaminister Cerari partei poolehoid jääb selgelt alla kümne protsendi.

Hääletus Sloveenias lõpeb kell 20 Eesti aja järgi ja esimesi tulemusi on oodata varsti pärast seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles