Ukraina leidis Babtšenko juurdluse käigus nimekirja 47 inimese tapmiseks (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Babtšenko.
Arkadi Babtšenko. Foto: Genja Savilov / AFP / Scanpix

Ukraina teatas, et ajakirjanik Arkadi Babtšenko mõrva lavastamisega kaasnenud juurdluse käigus avastati nimekiri 47 inimesest, keda Vene eriteenistused kavatsesid välismaal tappa.

Kiievis eksiilis elanud Vene ajakirjaniku Babtšenko tapmise lavastamise käigus avastas Ukraina julgeolekuteenistus väidetava Venemaa plaani 47 inimese tapmiseks välisriigi pinnal.

Üks väheseid plaanist eelnevalt teadlikke isikuid, Ukraina peaprokurör Juri Lutsenko, teatas pressikonverentsil, et Babtšenko mõrva lavastamine oli vajalik, et anda Ukraina uurijatele võimalus saada rohkem informatsiooni ohustatud isikute ja mõrvade tellimise kohta.

Uurimise tulemusena koostati Lutsenko sõnul nimekiri 47 inimesest, kelle osas oli algatatud tapmiskavatsus.

Lutsenko ei avalikustanud ohustatud isikute nimesid, kuid ütles, et nende seas oli ka prominentseid Ukraina ja Vene ajakirjanikke. Algselt usuti, et vandenõu võimalikke ohvreid on 30.

Lutsenko sõnul paljastati juurdluse käigus ka olulisi tõendeid Vene eriteenistuste seotuse kohta vandenõuga, mille üksikasjad avalikustatakse hiljem.

Arvati, et Kremli-kriitiline Babtšenko tapeti teisipäeval Kiievis tema kortermaja trepikojas kolme lasuga selga. Tegelikkuses oli tegu lavastusega, mille eesmärgiks oli nurjata tegelik plaan ajakirjaniku tapmiseks.

Ukraina võimud pidasid Babtšenko «mõrva» korraldaja Kiievis kinni. Kahtlustatav on Ukraina kodanik, kellele Vene eriteenistused pakkusid ülesande täideviimise eest 30 000 USA dollarit.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles