«Putini kokk» hakkab Aafrikas kulda kaevandama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Prigožin ja Vladimir Putin.
Jevgeni Prigožin ja Vladimir Putin. Foto: Misha Japaridze / AP / Scanpix

Vene miljardär Jevgeni Prigožin on pärast eelmisel aastal toimunud kõrgetasemelisi kohtumisi Kremlis võtnud väidetavalt sihiks Aafrika kullakaevandamise võimalused.

Prigožiniga seotud haruettevõte on väidetavalt alustanud Sudaanis kullamaardlate uuringuid. Eelmisel aastal allkirjastas ettevõte lepingu Sudaani presidendi Omar al-Bashiriga tema Moskva visiidi ajal.

Allikate sõnul esindab Sudaaniga kaevanduslepingu sõlminud firma M Invest Prigožini huve.

Lisaks asub Sudaanis väidetavalt üle saja Prigožiniga seotud palgaarmee Wagner palgasõduri, et õpetada välja sealseid valitsusvägesid. Allikad ei olnud teadlikud, kas palgasõdurid tegelevad ka M Investi kullamaardlate turvamisega.

«Putini kokana» tuntud Prigožin on tegelenud Peterburi eliidi toitlustamisega ning saanud enda kätte mitmeid tulusaid valitsushankeid.

2016. aastal kanti ta koostöö eest kaitseministeeriumiga USA sanktsioonide nimekirja, sel aastal esitati talle süüdistus 2016. aasta USA presidendivalimistesse sekkumises.

Kohtumisel president Vladimir Putiniga teatas president Bashir, et Sudaan võib aidata Venemaal Aafrika riikidega suhteid arendada. «Sudaan võib saada Venemaa võtmeks Aafrikasse,» märkis Sudaani president toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles