Prantsusmaa: rahvusvahelist koostööd ei saa dikteerida vihahood (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G7 riikide liidrid.
G7 riikide liidrid. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa hoiatas täna pärast seda, kui USA president Donald Trump keeldus vastu ootusi G7 tippkohtumise lõppavaldust allkirjastamast, et rahvusvahelist koostööd ei saa dikteerida vihahood.

«Rahvusvahelist koostööd ei saa dikteerida vihahood ja möödaminnes tehtud märkused,» teatas Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kantselei avalduses AFP-le.

Élysée palee lisas, et juhtivate tööstusriikide ühenduse tippkohtumise ühiskommünikees kokkulepitud kohustustest taganemine näitab ebajärjekindlust ja seosetust. «Me töötasime avalduse ja selle kohustuste kallal kaks päeva. Me peame neist kinni ning kes iganes neist taganeb, näitab üles ebajärjekindlust ja seosetust.»

«Olgem tõsised ja oma rahva väärilised. Me võtame endale kohustusi ja täidame need,» lisas palee ja kinnitas, et Prantsusmaa ja Euroopa toetavad G7 avaldust.

Trump teatas eile pärast tippkohtumiselt lahkumist, et Ühendriigid ei kiida G7 ühisavaldust heaks.

Trumpi ja teiste G7 liidrite heakskiidu pälvinud ühiskommünikee oli just Québecis avaldatud, kui tippkohtumiselt lahkunud Ühendriikide president lennukist teatas, et loobub seda toetamast.

Ta süüdistas Québeci provintsis Charlevoix´s tippkohtumist võõrustanud Kanada peaministrit Justin Trudeaud valelikkuses ja nõrkuses, sest peaminister kinnitas, et kõik G7 liikmed allkirjastasid ühisavalduse.

Trumpile paistis valmistavat enim meelehärmi Trudeau avaldus, et kanadalased «ei ole lükata-tõmmata», vaid vastavad USA tariifidele sama mõõduga.

«Tuginedes Justini valelikele avaldustele tema pressikonverentsil ja sellele, et Kanada kehtestab tohutud tariifid meie põllumeestele, töölistele ja ettevõtetele, olen ma andnud käsu ühisavalduse heakskiitmisest loobuda,» kirjutas Trump Twitteris.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles