Mida lubatakse Trumpi ja Kimi allkirja saanud dokumendis?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Kim Jong-uniga allkirjastatud dokumenti hoidmas.
Donald Trump Kim Jong-uniga allkirjastatud dokumenti hoidmas. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Kuigi Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumisel allkirjastatud dokumendi ametlikku versiooni ei ole veel avaldatud, «lekkis» selle sisu vanal heal fotokoopia meetodil.

Kimi ja Trumpi kohtumisel allkirjastatud dokumendis teatatakse, et kahe riigi juhid pidasid 12. juunil 2018. aastal esimese, ajaloolise tippkohtumise, mille käigus toimus ülevaatlik, põhjalik ja siiras mõttevahetus USA-Põhja-Korea erisuhete sisseseadmise teemal.

Veendumusega, et USA ja DPRK (Põhja-Korea Rahvademokraatlik Vabariik) on pühendunud Korea poolsaare ja maailma rahu ja jõukuse edendamisele ning vastastikkuse usalduse tunnustamisele, teatavad president Trump ja esimees Kim Jong-un järgmist:

1. Ameerika Ühendriigid ja Põhja-Korea pühenduvad kahe riigi vaheliste erisuhete sisse seadmisele, et tagada riikide elanikele rahu ja jõukus.

2. Ühendriigid ja Põhja-Korea ühendavad jõud, et rajada kestev ja stabiilne rahu Korea poolsaarel.

3. Kinnitades 27. aprilli Panmunjomi deklaratsiooni, pühendub Põhja-Korea Korea poolsaare täielikule denuklearisserimisele.

4. Ühendriigid ja Põhja-Korea pühenduvad sõjavangide säilmete ümbermatmisele ja tuvastatud isikute repatrieerimisele.

Dokumendis nimetatakse kohtumist epohhiloovaks ajalooliseks sündmuseks, mis märgib kahe riigi vahelise aastakümnete pikkuse vaenu ületamist ja uue ajajärgu avamist.

Kim allkirjastas Korea poolsaare denukleariseerimise lubaduse ka Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga 27. aprillil kohtudes.

Analüütikud ei ole dokumendi suhtes just ülemäära optimistlikud. Pusani riikliku ülikooli professor ja Korea analüütik Robert Kelly nimetas dokumenti veel õhemaks, kui enamus skeptikuid arvasid.

«Ma arvasin, et Trump saab vähemalt mõned raketid või tuumarajatiste sulgemise. See näeb välja üsna suvaline,» märkis Kelly.

Kahtleval seisukohal oli ka relvakontrolliekspert Jeffrey Lewis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles