Analüütikud: Trumpi otsus lõpetada ühisõppused Lõuna-Koreaga on Hiina võit (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumise kajastus Hiina ajalehtede esikülgedel.
Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumise kajastus Hiina ajalehtede esikülgedel. Foto: Ng Han Guan / AP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni eilse tippkohtumise suur võitja on Hiina, leiavad analüütikud.

Hiina suursaavutus on analüütikute hinnangul Trumpi üllatuslik lubadus peatada ühisõppused Lõuna-Koreaga ja viia tulevikus USA väed Lõuna-Koreast välja. Peking on korduvalt kutsunud Washingtoni lõpetama vastutasuks Põhja-Korea tuumategevuse peatamiseks ühisõppusi, mida Pyongyang peab invasiooniharjutusteks.

Hiina soovib võõrjõudude kohaloleku vähendamist Aasia kirdeosas, ütles endise presidendi Barack Obama riikliku julgeolekunõukogu Hiina-poliitika juht Ryan Hass. «Nüüd on Peking seda eesmärki väikese hinna eest saavutamas,» lisas Hass.

Samas peab Peking säilitama mõju Pyongyangi üle, mis võib pärast Trumpi kiidusõnu Kimi aadressil tunda end vähem isoleerituna.

«Võimalik USA ja Põhja-Korea suhete paranemine võib olla Hiina silmis kaotus,» ütles Obama ja George W. Bushi administratsiooni riikliku julgeolekunõukogu Hiina-poliitika juht Paul Haenle.

Analüütikud usuvad, et Kim kohtub lähiajal Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kes meenutab talle Pekingi valmidust aidata kaa

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles